10. obljetnica klape Sv. Mihovil Proložac

KLAPA PROLOŽACPrigodnim koncertom nekoliko renomiranih dalmatinskih klapa, u župnoj crkvi svetoga Mihovila u Prološcu, obilježena je deseta obljetnica rada i djelovanja klape Sveti Mihovil. Proložanima su došli čestitati najbolja dječja klapa u Hrvatskoj „Biokovski slavuji“ iz Zagvozda, klapa Kamerlengo iz Trogira, potom Mindula s Čiova, Zvizdan iz Posušja te klapa Sveti Nikola iz Metkovića. Čestitke za desetu obljetnicu, svojim raspjevanim sumještanima, uputili su prigodnim pjesmama članovi malog i velikog mješovitog pjevačkog zbora župne crkve Svetoga Mihovila pod ravnanjem časne sestre Filipe Smoljo.
Kako je sve počelo prije deset godina najbolje zna dvojac koji je sve i pokrenuo: Milan Meter i Ivica Matić Đelo. Privilegija da se klapsko pjevanje nekada njegovalo samo u gradu Imotskom time je izbrisana, a klapski pjevači iz Prološca na najbolji način su pokazali ne samo upornost, već i kvalitetu.
“I ja i Đelo, zajedno sa svojim sumještanima koji imaju sluh i glas, pjevali smo dugo u crkvenom zboru. Vidjevši da nam to ide, da nam i stručnjaci rekoše kako imamo kvalitetu, jedne večeri pred kraj 2004. godine okupili smo se u mojoj kući. Bili su pored mene i Đele još Pere Češljar, Zvonko Mandić, Joško Župić, Ivan Tolić, Željko Tomić i Marijan Župić-Vukas. Uz domaću pečenicu i dobro vino, dakako da se i zapjevalo, pa onda ja i Đelo rekosmo kako bi bilo dobro da osnujemo klapu. Polagano, pjevat ćemo, raditi, vježbati… Glasove imamo, samo ih treba uklopiti i sve će doći na svoje.”, priča nam jedan od utemeljitelja sada već poznate klape, Milan Meter.
“Da, nazdravili smo, sjećam se, tu večer Milanovim mladim vinom.Bilo je dobro, a da je bilo lošije tko zna bili bilo klape.”, veselo nam priča Đelo Matić. “Riječ po riječ , uz pjesmu nazdravismo i tako se oformi klapa. I tako, mic po mic, punih deset godina. Prvo sam ja preuzeo kao domaći čovjek klapu, radili smo dva- tri puta tjedno, ali ubrzo se vidjelo da su naši potencijali veći. Angažirali smo potom Antu Gudelja, onda nas je vodio Anđelko Nikolić i danas zaista pravi meštar Mario Cikojević iz Studenaca.”, govori poznati prološki glazbenik Ivica Matić Đelo.
Klapa Sveti Mihovil napredovala je iz godine u godinu. Pojavljivali su se i pjevali na prigodnim proslavama, sudjelovali na susretima klapa po mnogim mjestima, bili i na gostovanjima po inozemstvu. Sve u svemu stvaralo se u klapi pozitivno ozračje, kvaliteta je rasla iz probe u probu, iz nastupa u nastup.
Danas je to respektabilna dalmatinska pučka klapa s vrlo dobrim glasovima. Stabilizirao se i sastav klape, pa uz „stare“ članove Milana i Đelu, Peru Češljara, Željka Tomića, tu su Mario Cikojević, Zvonko Babić, Augustin Ago Kujundžić i Darko Karin. Zapravo pjevačka družina iz mnogih mjesta Imotske krajine.

MILAN METER I ĐELO MATIĆ  U ČAST 10 OBLJETNICE KLAPE (2)
“Tako je.”, veli Milan Meter. “Vrata klape su širom otvorena svakome. U klapi vlada prijateljstvo, sloga i zajedništvo. Međusobno smo u prijateljskim odnosima pa i to je jedan dobar temelj za nastavak rada. Izazovi su pred nama. Ove godine prijavit ćemo se i na Omiš, večer debitanata. Da u sebe sigurni nismo, ne bi išli na tako veliki zalogaj, a ono najvažnije ovo je tek prvih deset godina. Pred nama su još desetljeća. Ma koji novi članovi dolazili, klapa Sveti Mihovil nastavit će pjevati.”, govore u glas Milan i Đelo.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com