Humanitarni projekt fra Nediljka Šabića

FRA NEDILJKO ŠABIĆFra. Nediljko Šabić iz Zmijavaca, trenutačno župnik župe Tučepi, poznati je dobrotvor. Nadogradnja samostana u Imotskom, izgradnja crkve u Grubinama, crkva u Vrgorcu te humanitarni posao tijekom Domovinskog rata, pomoć djeci stradalih dragovoljaca Domovinskog rata, samo su mali dio onoga što je ovaj franjevac uradio. Njegov tridesetgodišnji rad u mnogim župama u Njemačkoj iznjedrio je mnoge prijatelje, posebno Nijemce koji su u nizu navrata svojom  humanitarnom pomoći pomagali naše sugrađane diljem Hrvatske.

Najnoviji posao koji radi fra Nediljko više je nego zanimljiv. Naime, njegovo  poznanstvo sa gospodinom Wolfgangom Watzkeom, predsjednikom humanitarne udruge DBF, udruge klubova Njemačkog nogometnog saveza, popularne Bundeslige, donijelo je djeci Knina vrlo vrijednu pomoć.

-Da, dr.Watzke je jedan divan gospodin, vrlo utjecajan u Njemačkoj. Klubovi Bundes lige, kao i ostali nogometni klubovi Njemačkog nogometnog saveza imaju svoju humanitarnu udrugu koja pomaže djeci cijeloga svijeta. Ući u taj program i njihove projekte treba zaista imati vezu, znanje i poznanstva. Moja sreća, ali i sreća djece iz Knina koji dobivaju  pomoć već petu godinu, zove se Dinko Aračić, naš zemljak iz Vinjana Gornjih kod Imotskog. Čovjek humanitarac, rekao bih imotski anđeo koji hoda svijetom, kojega zna cijela Njemačka upoznao me s gospodinom Watzkeom. Dinko je i voditelj jednoga odjela velike humanitarne udruge Kinder Missionswerk die Sternsinger. Naš susret u Hrvatskoj prije pet godina  donio je nešto zaista lijepo, a to je pomoć siromašnoj djeci iz Knina, tamošnjim učenicima. Svake godine ta djeca dobiju 6500 Eura, potom razne darove i ti novci su strogo namjenski. Kako bi se djeca normalno mentalno i fizički razvijala iz te pomoći plaćaju se mentori koji s njima rade dodatno, bilo u predmetima iz škole, bilo u izvanškolskim aktivnostima. I ako jedno dijete pokaže napredak, bolje rezultate,njemu se povećava pomoć. Rekoh donacija se strogo kontrolira pa osim mene na tom poslu radi i župnik župe svetoga Ante u Kninu fra Ivan Lukač, nekoliko puta godišnje iz Njemačke nam dođu supervizori u kontrolu. Sam predsjednik Watzke bio nam je tri puta u kontroli. Do sada u ovih pet godina  sve je u skladu sa zacrtanim programom njemačkih donatora. Programom su obuhvaćena djeca siromašnih roditelja i tri studenta, priča nam fra Nediljko.

Vrijedno je spomena činjenica da se ovim programom dodatne nastave postigao efekt kvalitetnijeg pristupa nastavi, rezultati kod učenika su vidljivi i gotovo je sigurno da će završetkom petogodišnjeg ciklusa koji izlazi ove godine, uslijediti novi. A, to je kako kaže fra Nediljko Šabić, veliki uspjeh.

-Postići povjerenje tako jake humanitarne udruge u kojoj novac daje jedan Bayern, Borusija,Stuttgart i drugi svjetski nogometni velikani, morate priznati da je za naše prilike nemjerljiv. Evo, ovih dana donijeli smo djeci u Knin nogometne lopte, dresove, koje su im poslali klubovi Bundess lige,veli fra Nediljko.

Humanitarni rad koji je započeo fra Nediljko još davne 1975. godine, čini se, s ovim zadnjim projektom došao je do svoga zenita. Ipak, kada je on u pitanju i njegov rad za dobro drugih, nikada ne reci nikad.

 

OKVIR:

Zanimljiv je i sustav nagrađivanja djece. Ako neki učenik nakon dodatnog rada s mentorima popravi ocjenu, recimo s dvojke na četvorku, a posebno peticu, odmah mu se dade određena novčana potpora.Važi to i  za nadarene učenike sportaše ,pjevače,likovnjake i tako dalje.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com