Mile Mesar i suradnici na ‘travi’ bi zaradili 400.000 kuna

mile mesarMilivoj Utrobičić zvani Mile Mesar iz Slimena završio je u jednomjesečnom istražnom zatvoru nakon što je ovog vikenda zajedno s Marijom Č. uhićen zbog sumnje u krijumčarenje ukupno 13 kilograma marihuane vrijedne oko 200 tisuća kuna iz BiH u Hrvatsku od listopada prošle pa do 30. siječnja ove godine.

Utrobičić je, odlukom istražnog suca Županijskog suda u Splitu, završio iza rešetaka zbog opasnosti od ponavljanja  dok je Marijo Č. pušten da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode. Kako je u nedjelju objavila splitska policija, Utrobičić je marihuanu nabavljao od 36-godišnjaka s područja BiH koji jedini nije uhićen.

Nakon što bi “travu” prokrijumčarili u Hrvatsku, prema policijskom izvješću, zajedno s 26-godišnjakom (Marijom Č. – op.a.) skrivali su je i prepakirali u manja pakiranja, radi daljnje preprodaje na području Splitsko-dalmatinske županije.

Cijela se priča oko Utrobičića i ostalih počela “odmotavati” kad je početkom studenog prošle godine uhićena osoba kod koje su policajci pronašli gotovo pet kilograma marihuane koje su mu, prema onome što je policija utvrdila, predao Utrobičić.

Tada su svi akteri stavljeni “na mjere” odnosno policija je na temelju naloga počela prisluškivati telefonske razgovore koji su naposljetku doveli do saznanja da su njih dvojica 28. siječnja ove godine nabavili najmanje 8 kg i 159 grama marihuane koju su prokrijumčarili u Hrvatsku. Nju je preuzeo Marijo Č. koji ju je odnio Mili Mesaru u blizini čijeg su je imanja, skrivenu, pronašli splitski policajci Odjela za narkotike.

Poznat otprije

Mile Mesar dobro je poznat čitateljima stranica crne kronike. Tako je u kolovozu 2012. godine bio od strane USKOK-a uhićen kao dio lanca švercera mesa. Bio je priveden zbog nekoliko stotina kilograma mesa bez valjane dokumentacije koje je pronađeno u legalnoj klaonici u Kučićima i ilegalnoj klaonici u Slimenu. No, tada nije završio u istražnom zatvoru jer je platio 170 tisuća kuna jamčevine.

U veljači 2014. godine ODO Split je protiv njega podiglo optužnicu zbog krivotvorenja pečata koje svjedoči o zdravstvenoj ispravnosti mesa, a koji je stavljao na svojoj farmi u omiškom zaleđu. Također je tada optužen i zbog prijetnji likvidacijom koje je uputio jednoj veterinarskoj inspektorici, preciznije rekao je da će pobiti njenu obitelj kada je otkrila te lažne pečate na mesu.

No, nisu to svi Milini “grijesi”. Krajem 2013. godine završio je u istražnom zatvoru i zbog trgovine ljudima kada je jednog državljanina BiH “držao u neprikladnim uvjetima na svom imanju na području Omiša gdje je isti obavljao teške fizičke poslove, nije imao redovitu prehranu ni higijenske uvjete”.

Milivoj Utrobičić bio je u lipnju 2012. godine osuđen i na uvjetnu kaznu od godinu i dva mjeseca s rokom kušnje od četiri godine zbog toga jer se njegovim mesom, koje je bilo zaraženo trihinelom, otrovalo osmero ljudi. Imao je problema i s poreznicima jer je svojvremeno bio osumnjičen za utaju oko 700 tisuća kuna.

Isplativ biznis

Kako bilo, Utrobičić je očito shvatio da je u zadnje vrijeme vrlo isplativ biznis s marihuanom koja se sve više traži. S obzirom na to da je policija na splitskom području zadnjih godina presjekla dosta lanaca krijumčara marihuane, tako je njena dostupnost “gladnom” tržištu postala sve teža, pa je i cijena porasla, a samim time i potencijalna zarada krijumčara.

Dok se prije desetak godina kilogram marihuane mogao kupiti za oko tisuću kuna, danas se cijena kilograma, kako nam kazuje jedan od iskusnijih splitskih inspektora za droge, kreće na oko 15-ak do 20 tisuća kuna.

– Ako se gram trave na ulici prodaje za oko 50 kuna, lako je izračunati da se na kilogramu marihuane, ako je prodaje onaj tko je i nabavlja, može zaraditi oko 50 tisuća kuna. Tržište marihuane puno je veće, od primjerice, kokaina čija je cijena oko 40 tisuća eura po kilogramu.

No, njega je puno teže i kompliciranije nabaviti i manje je tržište – pojašnjava naš dobro upućeni sugovornik. Dakle, ovom računicom, Utrobičić i ekipa su preprodajom ovih zaplijenjenih 8 kilograma marihuane mogli doći do zarade od oko 400 tisuća kuna.

 

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com