Vodostaj u Crvenom jezeru 302 metra

crveno jezero1Članovi  speleološke sekcije Hrvatskog planinarskog društva Imotski, stručnjaci Građevinskog fakulteta iz Splita, a pod pokroviteljstvom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima naše županije, u četvrtak su izveli posebno pripremljenu akciju čišćenja grotla Crvenog jezera, kao i mjerenje trenutačnog vodostaja.

Speleolozi i planinari  Branimir Jukić, Ante Fedeor Kukavica, Željan Kraljević, Luka Kujundžić, Josip Vukosav, Velimir Kutleša, Veljko Ujević i Ante Jažić, uz stručnu pomoć Ante Škeve i Dr.sc. Ive Andrića, spustili su se po strmim i opasnim hridinama jezera te uz pomoć konopaca i ostale planinarske opreme uspjeli prikupiti desetak plastičnih vreća smeća i plastičnog otpada koji su nesavjesni građani bacili u grotlo jezera. Dok su oni obavljali vrlo zahtjevan posao, dotle su dr.Ivo Andrć, Branimir Jukić i Ante Škeva sa posebnim geodetskim napravama izmjerili trenutačni vodostaj. On je  302 metra, a kako voda pristiže u jezero i vodostaj raste iz sata u sat, postoji velika vjerojatnost da se dosegne rekordno izmjereni vodostaj iz 2013. godine kada je iznosio 311 metara.

DSC07179

“Ovu akciju čišćenja spomenika  prirode planirali smo već davno, no sada je bila i prilika da izmjerimo vodostaj jer velike količine vode pristižu u jezero. Sličneakcije uz pomoć članova speleološke ekipe i planinara izvršiti ćemo i na drugim zaštićenim  prirodnim vrijednostima Imotske krajine.”, riječi su Ivana Gabelice, ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

“Ova akcija svakako je i priprema za dolazak novinara japanske nacionalne televizije koji će raditi posebni dokumentarni film o Modrom i Crvenom jezeru, kako u segmentu njihovog nastajanja, njihovih kraških karakteristika, ali i na jedan način prezentirati ih turističkom tržištu svoje zemlje, što je izniman marketinški potez. Moram istaknuti da je interes Internet korisnika na upit o Modrom i Crvenom jezeru porastao za sto posto za razliku od prošle godine, što svjedoči koliko su ti spomenici prirode popularni među ljudima širom svijeta.”, riječi su dr.sc Ive Andrića sa Građevinskog fakulteta u Splitu.

 

OKVIR:

“Podatak da je, a nakon dokumentarca koji je o Plitvičkim jezerima snimila također ekipa dokumentarnog programa japanske televizije od prije nekoliko godina povećan za sto posto broj posjeta Japanaca tom nacionalnom parku, dovoljno svjedoči koliko znači to što će snimiti dokumentarac o našim jezerima.Već ove godine očekujemo za oko 150 posto veći broj posjetitelja jezera za razliku od recimo 2013. godine.”, riječi su Luke Kolovrata direktora TZ Imotski.

 

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com