Tko će koga, nego svoj svoga

bellamusaZavršene su ovogodišnje pokladne svečanosti u Imotskoj krajini. Po tradiciji, nakon velike povorke Imotskog Baka(Bakus) u nedjelju te karnevala u zaseoku Rebići i u Zdilarevoj luci u Glavini Donjoj, u utorak su završnu točku na poklade upriličili Proložani. Tradicionalna povorka od Prološca do Imotskog i natrag završena je čitanjem oporuke i paljenjem karnevala krivca za sve nedaće u Prološcu. Ove godine, zanimljivo, nisu Proložani u oporuci ostavili nikom pojedinačno, već je njihov Bellamusa cijelu ostavštinu, ali i glavni lik u povorci podredio,  kako rekoše na oporuci na starom mostu, svome vrlom piscu i novinaru.

„Knjige piše, Prološki delija, olovka mu otrovnica zmija. Dični junak bivšega sistema, ni kulture, ni obraza nema. Svom narodu ruga se i smije, a ni stid ga, ni sramota nije. Je li tebi sve u glavi čisto pa da tintom blatiš svoje misto?

I Juda je pošteniji bio, izda Krista pa se obisio. Dragi moj pisac, lukav si k’o lisac, ti i dalje možeš ku… svirat, ali Prološki narod nemoj dirat. Proložani pošteni su ljudi, njima samo Bellamusa sudi.”

Pročitali su Proložani na otvorenom i književni opus svoga sumještanina, riječima:

“Izdavačka kuća „Vesela sveska“ donosi pismu Diž se Smoje, oko moje, potom pjesma „Sred pijata i salveta, pa onda Oj Kozorog zelje moje,te i knjiga „Šta će ovce bez mrkova“. Ta knjiga dominirala je i u povorci koju je pisac nosio uz logo naše Slobodne Dalmacije.

U pripremi je i roman, rekoše Proložani  pod nazivom „A, di ću sada?“

Uz smijeh okupljenih pročitano je da se sve knjige i zbirke mogu nabaviti na prečišćivaču otpadnih voda u Glavini Donjoj.

Svi ćemo od veselja skakat i niko za tobom neće plakat ,kada ga zapalimo,sad ću svojom glavom platit, a naš Bellamusa opet će se vratit.

Okupljeni Proložani uz tradicionalni ritual zapalili su središnji lik Krnja uz sam stari most,a pokladno slavlje nastavljeno je u Domu kulture.

 

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com