Međunarodni dan materinskog jezika obilježen u Slivnu

IMAG0630Povodom Svjetskog dana materinskog jezika, što se već petnaestu godinu pod pokroviteljstvom UNESCO-a obilježava diljem svijeta, u Slivnu u općini Runovići, u Muzejskoj zbirci prof. Anđelka Mrkonjića, održan je prigodni program, u organizaciji Udruge za očuvanje zavičajne baštine Slivno te Ogranka Matice Hrvatske za Imotsku krajinu.

Kako muzeji ne bi bili posjećivani samo za Noć muzeja ili neke slične prigode, organizatori su se potrudili da pod nazivom “Jutro muzeja” organiziraju svojevrsni baštinski dernek posvećen materinskom jeziku.

Svi sudionici ,a bili su tu prof.Anđelko Mrkonjić, dr.sc. Ilija Protuđer, prof Ivica Šušić, novinar Mladen Vuković, narodni guslar Mate Buljubašić te prof.dr. Ivan Pavić i ostali štovatelji bašinskog naslijeđa, na jedan osebujan način pokušali su sačuvati izvorni materinski jezik Dalmatinske zagore, ali isto tako i promovirati još jednom vrijednosti Hrvatskog jezika.

IMAG0631

Bilo je i pjesama i objašnjenja nekih riječi s pradjedovskih ognjišta koje su danas vrlo malo ili gotovo nikako u uporabi, a isto tako i pjesmom su se svi nazočni podsjetili nekih izraza i slogana primjernih kršu Dalmatinske zagore i njegovih ruralnih područja.

“Svakako da je ovaj jedinstveni skup bio vrlo zanimljiv i nada sve koristan iz niza razloga. Čini mi se da je i jedini ovakve vrste organiziran u Hrvatskoj u povodu  Međunarodnag dana materinskog jezika te da je pokazao potrebu da se sustavnije i češće organiziraju ovakvi susreti, rasprave, tribine o očuvanju izvornog materinskog jezika.”, riječi su jednog od organizatora Mladena Vukovića.

IMAG0626

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com