Veza s Imotskim – djed joj iz Krstatica odselio daleke 1910. godine

0-1425386150

Priča iz Argentine.

– Kad god sam došla kod svojih rođaka u Hrvatsku lijepo sam primljena. Uživala sam s njima, slušajući njihove priče, razmišljanja i dojmove o mom dolasku. Oduševili su se mojim zanimanjem za korijene i činjenicom da učim hrvatski jezik. Vidjeli su napredak u mojoj komunikaciju na jeziku koji smatram predivnim, ali priznajem da ga je teško naučiti. Makar, meni i nije bilo zbog želje i volje da naučim sve što ima veze s mojim precima – ispričala je Katia Antonella Benetti (20) za argentinski La Voz.

Katia je Hrvatica po majčinoj strani, njen pradjed Jure Ivanović rođen je 1910. u Krstaticama kraj Imotskog. U Argentinu je došao kao 15-godišnjak.Do kraja života samo se jednom vratio u domovinu i naposljetku izgubio kontakt sa njom.

1996. godine, Katiina majka dobila je pismo iz Hrvatske. Kako nije poznavala jezik, odnijela ga je u Hrvatski dom u Cordobi. Oni su ga odgonetnuli – pismo je došlo od zaboravljene rodbine iz zemlje njenog djeda. Otad, Katia i njena majka redovito dolaze na druženja hrvatske zajednice i uče o obiteljskoj tradiciji.

Dobila stipendiju i krenula put Zagreba

Katia je prošle godine dobila i stipendiju za potomke hrvatskih iseljenika koji žele učiti hrvatski jezik. Nakon uspješnog dokazivanja da njeni preci doista potječu iz Hrvatske, poletjela je prema Zagrebu. Prije polaska učila je hrvatski kako bi se lakše snašla.

U Zagrebu ju je dočekao praujak, kojeg nikad prije nije vidjela. Komunikacija je bila teška, ali snašli su se. Katia je živjela u Studentskom domu ‘Stjepan Radić’ u Zagrebu.

– Sve je bilo predivno, sve je bilo sjajno, sve je blistalo. Nikad u životu nisam vidjela tramvaj pa iznenađenjima nije bilo kraja – kaže Katia. Trebalo joj je malo vremena da se privikne i na brzo padanje mraka – u 17 sati je krajem zime u Hrvatskoj već padala večer.

Katia se nakon završetka školske godine vratila u Cordobu. Danas u Hrvatskom domu djecu uči hrvatskom jeziku.

IZVOR: croexpress.eu

 

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com