Gospin dolac među najneobičnijim stadionima na svijetu

GRADSKI STADION GOSPIN DOLACOvih dana navršava se punih četrdeset godina od povijesnog sastanka u Imotskom na kojem je dogovoren početak radova u starom Jelavića docu ispod znamenite imotske utvrde Topana. Danas je tu Gradski nogometni stadion Gospin dolac, ujedno i jedan od najneobičnijih i najljepših nogometnih stadiona na svijetu.

GRADSKI STADION GOSPIN DOLAC ZRAČNA SNIMKA

Još 2009. godine, ugledni portal thisblogrules.com donio je popis najčudnijih i najljepših nogometnih stadiona na svijetu. Među njima je bio i Gradski stadion Gospin dolac u Imotskom, kao jedini iz Hrvatske. Na popisu su se tada našli mnogi vrhunski i lijepo izgrađeni stadioni s modernom arhitekturom, ali i stadioni u predivnim prirodnim okruženjima. Komentari mnogih posjetitelja toga portala svrstali su Gospin dolac u sam vrh najljepših stadiona. Godinu dana kasnije portal oddee.com, također donosi popis i fotografije deset najneobičnijih nogometnih stadiona na svijetu. Među njima su ponovno Gospin dolac, ali i nogometni stadion NK “Trogir” na Batariji. U obrazloženju, autori donose podatke da je imotski stadion izgrađen 1989. godine, da ima kapacitet od četiri tisuće mjesta, a da je smješten tik uz 500 metara duboku provaliju u kojoj je predivno jezero. Uz bok Gospinom docu, svrstani su i World Games stadium iz Taiwana, Allianz arena – Njemačka, Estadio Municipal de Aveiro-Portugal, Marina Bay floating stadium – Singapur, Eco stadium Janguito Malu celli – Brazil, Mmabatho stadium – Južna Afrika, Fujieda city stadium – Japan i Recep Tayyip Erdogan stadium – Turska. Tako je imotski Gospin dolac postao jedan od najpoznatijih nogometnih stadiona na svijetu. Uz prirodne ljepote Modrog i Crvenog jezera, on bi mogao biti i jedna od posebnih turističkih atrakcija ne samo Imotske krajine, nego i Hrvatske, a trebao bi se naći i na nekom od propagandnih materijala Hrvatske turističke zajednice.

GRADSKI STADION GOSPIN DOLAC STARA FOTOGRAFIJA

A ono zanimljivo iz povijesti izgradnje  ovoga neobičnog stadiona,vrijedno je spomena slijedeće.Ideju za njegovu izgradnju dao je jedan od najpoznatijih svjetskih nogometnih menandžera pedesetih  godina prošlog stoljeća, glazbenih i skladatelj,Imoćanin Fulgencije Vučemilović,poznatiji kao Aldo Valentini.Imotski je izgrađen na brdu,pa nije imao nekih prostora za izgradnju nogometnog stadiona.Stoga je Vučemilovićeva ideja tinjala punih 20 godina da bi krajem ožujka 1975. godine u ondašnjem Savezu za fizičku kulturu  održan inicijativni sastanak sa predstavnicima Mjesne zajednice.Nakon toga ,godinu dana poslije započeli su naporni radovi na nasipanju prirodne vrtače, tik uz istočne rubove Modrog jezera.Milijuni kubičnih metara zemlje i kamenja nasuti su u dolac da bi se dobila površina nogometnog igrališta.Stadion Gospin dolac izgrađen je 1989.godine.

GOSPIN DOLAC MLADA REPREZENTACIJA HRVATSKE

GRADSKI STADION NASTUP REPREZ.HRVATSKE DEJAN LOVREN

GRADSKI STADION GOSPIN DOLAC IZ ZRAKA

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com