S imotskom raštikom osvojit ćemo Hrvatsku

imotska raštikaČini se da Imoćani konačno počinju komercijalizirati svoje bogomdano prirodno okružje, plodnu zemlju, čistu i zdravu vodu te pogodnu klimu. Riječ je o projektu prve Braniteljske poljoprivredne zadruge “Imoćanka” koja je i do sada raznim predavanjima, pomaganjem poljoprivrednicima, pravodobnim otkupom poljoprivrednih proizvoda, a posebno svojim zadrugarima, jednostavno poticala sustavniji pristup poljoprivredi. Tijekom svibnja, na policama prodavaonica diljem Hrvatske, naći će se prvi put na tržištu rašćika – raštika, ukusna povrtlarska kultura s imotskog područja. Već je izrađena i zanimljiva ambalaža u koju će se pakirati svježi listovi rašćike.

– Krenuli smo vrlo ambiciozno u taj izazov i mislim da ćemo osvojiti hrvatsko tržište. Sve preduvjete za to imamo, od domaćeg proizvoda, svježe pakiranog u našim prostorima, do prepoznatljivosti ukusa naše rašćike – riječi su Tea Klapirića, ambicioznog direktora “Imoćanke”.

Uz komad suha mesa

– Za početak, zasadit će naši zadrugari, ali i ostali naši suradnici, oko 25 tisuća sadnica ove kulture, gdje očekujemo oko pedeset tona kvalitetnog lista rašćike. Mislim da ćemo prvo s tim ispitati puls tržišta, a onda ćemo vidjeti. Osobno ne sumnjam u cijeli projekt. Rašćika ili raštika je poznata povrtlarska kultura i na jedan način i prepoznatljiva kao kulinarski povrtlarski specijalitet Imotske krajine. Dakako sa suhim mesom, krumpirom, začinima, čini vrlo ukusno i hranjivo jelo. Mislim da će nakon toga dosta naših poljoprivrednika krenuti u ozbiljniju proizvodnju. No, treba znati da će to morati biti kvalitetan proizvod i da ćemo paziti na svaki otkupljeni list, jer želimo da to bude povrtlarski brend Imotske krajine – veli Klapirić.

– Ambicije “Imoćanke” neće ostati na tome – priča nam Klapirić. – Otvorili smo i prvu domaću imotsku mesnicu u suradnji sa Studencem, gdje će se nuditi mesni proizvodi s područja Imotske krajine, svježe meso domaćih životinja, posebno kvalitetni imotski mladi janjci, mesne suhe prerađevine, riječna riba, domaće kokoši i ostala perad. Time potičemo i sustavnije bavljenje stočarstvom i peradarstvom, a otvaranjem prodavaonice voća i povrća, gdje ćemo također nuditi proizvode naših poljoprivrednika, dajemo im mogućnost da ne lutaju i ne nude svoje proizvode po raznim tržnicama i otkupnim punktovima. Ono najvažnije u ovim novim poslovima “Imoćanke” je da ćemo otvoriti i četiri nova radna mjesta, što je za imotske prilike korak od sedam milja – veli Klapirić.

Zakupili štand u Omišu

“Imoćanka” je zakupila jedan prodajni štand u Omišu, gdje bi kooperanti zadruge tijekom turističke sezone mogli u određene dane nuditi svoje proizvode i tako izbjegavati gužve i otkupe po raznim terminalima. Štand u Omišu bit će u funkciji već u travnju, a s početkom ove turističke sezone ponudit će čitav niz proizvoda iz Imotske krajine, posebno svježeg kvalitetnog voća i povrća.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com