“Krvavi Uskrs”: Prije 24 godine poginuo Josip Jović

josip jović24 godine prošle su od Krvavog Uskrsa, odnosno akcije Plitvice, u kojoj je poginuo prvi hrvatski redarstvenik Josip Jović. Tim povodom ispred spomen obilježja na Plitvicama održat će se komemoracija.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obraćanjem predsjednice Republike, Kolinde Grabar-Kitarović, te molitvom koju će predvoditi vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac, na Plitvičkim jezerima obilježit će se 24. obljetnica akcije “Plitvice” i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve jugosrpske agresije u Domovinskom ratu.

Obilježavanju će nazočiti i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Akcija “Plitvice” izvedena je na Uskrs, 31. ožujka 1991., te je poznata i kao “Krvavi Uskrs”. U akciji je poginuo 22-godišnji Jović, a ranjeno je devetero pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice “Lučko”. Oni su dobili zadatak da na tom području uspostave javni red i mir nakon što su pripadnici pobunjenih Srba zaposjeli Nacionalni park Plitvice želeći ga pripojiti tzv. sao krajini.

Kolonu s hrvatskim specijalcima u ranim jutarnjim satima u blizini plitvičkog hotela u zasjedi su dočekali pripadnici “milicije” iz Knina. Uslijedio je vatreni okršaj koji je trajao nekoliko sati, a hrvatski specijalci uspjeli su slomiti otpor velikosrpskih pobunjenika i to područje staviti pod ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

IZVOR: Dalmacija News
Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com