Zeleno jezero u Ričicama privlači strane filmaše

zeleno jezero ričiceOd izgradnje akumulacijskog jezera Ričice prošlo je trideset godina. U tih trideset godina nije napravljen nijedan značajniji projekt vezan uz akumulacijsko jezero, a koji bi bio označen mega projektom, iako su mogućnosti velike.

Akumulacijsko jezero Ričice, u turističkim okvirima, daleko više je poznatije pod nazivom “Zelenog jezera”. Nalazi se u selu Ričice, koje je smješteno u općini Proložac, u širim okvirima same Imotske krajine. Zeleno jezero je; kao zanimljivu i potencijalnu lokaciji za snimanje svog filma; posjetila i višečlana skupina filmskih djelatnika iz zapadnog dijela SAD-a.

Nakon završetka projektiranih radova, brana akumulacijskog jezera Ričice izgrađena je 1985. godine. Radi se o kamenoj, nasutoj brani sa pripadajućom konstrukcijskom zaštitom, koja je visoka 45 metara i duga 206 metara. Povezana je sa značajnim vodotokom Ričina, koja na jednom mjestu može izvršiti akumulaciju i oko 30 milijuna kubičnih metara vode. Brana je napravljena s prvenstvenom namjenom natapanja Imotsko-Bekijskog polja, ali i kako bi obuzdala iznenadne prodore veće količine vode, što se znalo dogoditi tijekom posebno velikih i značajnih kišnih razdoblja. Za potrebe čitavog projekta akumulacijskog jezera, prilikom same izgradnje, potopljena su i četiri okolna zaseoka: Dujmovići, Gujići, Topalušići i Parlovi. Jezero je stvoreno branom, koja je trajno zaustavila vodu, iz prvenstvog razloga što predviđeni kvalitetan melioracijski sustav nikada nije izgrađen, a on bi odvodio značajne količine vode, u projektima širih poljoprivrednih okvira.

Sasvim je razumljivo da je tako velik i značajan projekt tražio i velika odricanja lokalnog stanovništva. Tako su potopljene mnoge kuće u spomenutim zaseocima, kao i mnoga plodna polja, vinogradi te ostala područja koja su služila različitim poljoprivrednim aktivnostima. Stoga nije pretjerano kazati kako je samo jezero itekako utjecalo na značajnu izmjenu čitavog krajolika. Pored tolikih polja i oranica, potopljeni su i mnogobrojni brežuljci. Vrhovi najviših brežuljaka vire iz vode poput nekih manjih otočića. Kada razina vode bude posebno niska, mogu se primijetiti tragovi nekadašnjeg života, poput ostataka vinograda, krovova kuća ili starog mostića koji je služio nekadašnjim potrebama svakodnevnog života u ovom kraju.

Neiskorištene mogućnosti

Od izgradnje akumulacijskog jezera Ričice prošlo je trideset godina. U tih trideset godina nije napravljen nijedan značajniji projekt vezan uz akumulacijsko jezero, a koji bi bio označen mega projektom, iako su mogućnosti velike. Konkretni projekti postoje, a periodično se javljaju i novi, ali se uvijek ističu problemi zaokruženih financijskih konstrukcija. Spomenimo samo neke od tih mogućnosti: projekt izgradnje moderne hidroelektrane; projekt izgradnje suvremenog i značajnog melioracijskog sustava Imotsko-Bekijskog polja; različiti projekti navodnjavanja povezani s ekološkom proizvodnjom većih količina hrane i drugi projekti.

U međuvremenu, Zeleno jezero gotovo da je postalo poznatije u nacionalnim turističkim okvirima, nego u nacionalnim ekonomskim pokazateljima. Možda su upravo slijedeći taj turistički trag, filmaši iz SAD-a završili na lokaciji Zelenog jezera u Ričicama. U tom filmu trebala bi glumiti i poznata američka glumica Scarlett Johansson. Ostali detalji filma nisu poznati. Gledajući svu tu količinu vode, vjerujemo da film ipak neće doživjeti neslavnu sudbinu filma “Vodeni svijet” u kojem je glavnu ulogu tumačio tada popularni glumac Kevin Costner, a koji je predstavljao prilično razočarenje pobornicima filmske umjetnosti. Konačna lokacija koja će služiti potrebama snimanja filma još uvijek nije poznata, jer članovi ekipe obilaze još neke potencijalne lokacije diljem Europe. Nadamo se da će njihov izbor ipak biti lokacija u Ričicama. Prizori Zelenog jezera to svakako zaslužuju.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com