Imotska znanstvenica Iva Tolić dobila “znanstvenog Oscara”

Znanstvenici povratnici  150414

Na Institutu “Ruđer Bošković” (IRB) u Zagrebu jučer su predstavljena dva prestižna projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) vrijedna više od 3,5 milijuna eura, tzv. “znanstveni Oscari”. Jedan od njih dobila je znanstvenica povratnica, Imoćanka dr. Iva Tolić.

Dr. Iva Tolić razvila je projekt “Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore”. Izabran je za financiranje uz još 371 projekta među 2.528 prijava. Dobila je više od dva milijuna eura za istraživanja od 2015. do 2020.g.

Navedena sredstva omogućit će dr. Ivi Tolić utemeljenje vlastite istraživačke grupe na Institutu “Ruđer Bošković”, a namijenjena su za 5 godina istraživanja.

Projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i dodjeljuju se isključivo na osnovi znanstvene izvrsnosti. O tome najbolje govori podatak da se na ERC-ove natječaje prijavljuje 10 posto najboljih europskih znanstvenika, a za financiranje se odabire samo osam do 15 posto projekata. Dosad su ERC-ovi grantovi odobreni četvero naših znanstvenika u inozemstvu: prof. Ivanu Đikiću, prof. Nenadu Banu, dr. Aleksandri Radenović i dr. Bojanu Žagroviću, te dvoje znanstvenika u domovini, prof. Stipanu Jonjiću sa Sveučilišta u Rijeci te dr. Vernesi Smolčić, docentici na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, također povratnici iz inozemstva, prenosi Jutarnji list.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com