Najbolja imotska firma je ona koja Imoćane vozi na bauštelu

kolodvor autopoduzeće

Imoćani opet idu na privremeni rad u inozemstvo. Destinacija se zna – Njemačka! Povijest se ponavlja. Autobusi “Autopoduzeća” iz Imotskoga dva puta tjedno odlaze put njemačkih gradova i odvoze Imoćane na “bauštel”. Sada više ne idu samo muške glave kuće, već cijele mlade obitelji, s maloljetnom djecom.

Nakon velikog egzodusa šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nitko nije mogao ni pomisliti da će se, posebno s uspostavljanjem slobodne Hrvatske, opet morati tražiti kruh u Njemačkoj. Pogubna privatizacija na “imotski način“ rezultirala je, međutim, gašenjem brojnih uspješnih proizvodnih tvrtki. Spomenimo Agrokoku, Imostroj, Trimot, Vodoprivredu… Od njih su ostale samo uspomene, rastuženi i očajni radnici, kojima još nisu isplaćene plaće i otpremnine.

Slična sudbina pogodila je i “Autopoduzeće”, prijevozničku tvrtku koja je nekada bila jedna od najboljih u Dalmaciji s mrežom autobusnih linija diljem Hrvatske i Europe. Privatizacija je i tu učinila svoje. Prodaja iz ruke u ruku, takoreći pod okriljem noći. Svatko je htio iz “Autopoduzeća” izvući i zadnju kunu.

Prije tri godine firma je bila na koljenima. I kada su kola krenula nizbrdo, došao je još jedan vlasnik. Sudeći po onome gdje je danas dogurao firmu, očito je kako je u nju napokon došao pravi gazda. Mladi poduzetnik Ivan Kraljevićiz Gruda u BiH preuzeo je firmu 2012. godine. Zatekao je više od 20 milijuna kuna duga.

-Zatekli smo silna dugovanja državi, pa za leasing, neisplaćenih osam plaća radnicima, plus razlike za tri plaće, zatim doprinose.Tu je bio i dug osiguravajućim kućama, vodovodu, loš vozni park… Sve smo dugove uredno podmirili. Dakako da su radnici na osnovi onoga što su im bivši vlasnici priredili s oprezom i nepovjerenjem gledali na moj ulazak u firmu. No, ubrzo su vidjeli da idemo u pravom smjeru – rekao nam je Ivan Kraljević.

– “Upumpali” smo u firmu oko dva milijuna eura, kupili nove autobuse, čak 30 rabljenih za lokalni prijevoz. Danas s ponosom ističem da redovito podmirujemo plaće za 86 radnika, državi nismo dužni ni lipe, imamo respektabilan vozni park, te linije da se možemo i pohvaliti. Imotski je povezan s cijelom Hrvatskom i Europom. Naši autobusi voze redovito prema Splitu, Zagrebu, Osijeku, Dubrovniku, Zadru, Ljubljani, Mostaru, Međugorju, te, nakon dugo vremena, i prema Frankfurtu, Beču – kaže Kraljević.

-Trebalo nam je u firmi 24 sata rada i reda i to je sada zlatno pravilo svih nas radnika. Uskoro nam dolazi 10 novih autobusa i trebat će nam odmah 40-ak mladih ljudi, vozača. Budućnost upravo temeljimo na njima. Dati im posao, uredno im platiti i svi smo zadovoljni – ističe Marina Juroš, dipl.ing.prometa i zamjenica direktora.

– Danas je Autopoduzeće u suradnji s Autohercem, vodeći prijevoznik na našem području. Moramo plaćati najam za korištenje autobusnog kolodvora u Imotskom, najam za korištenje garaža i prostora oko njih, i to nam stvara dodatne troškove. Međutim, sada ćemo kupnjom prostora Vodoprivrede dobiti svoju garažu i upravnu zgradu – naglasila je Juroš.

 

 

Što sve čini koncern ‘Autoherc’

Autopoduzeće Imotski sastavni je dio velikog koncerna sa sjedištem u Grudama u susjednoj Hercegovini, na čijem je čelu poznati poduzetnik Miro Palac. Djelatnosti u kojima je ukupno zaposleno 426 radnika, kreću se od proizvodnje industrijskih ekofiltera za pročišćavanje svega što zagađuje okolinu, do taksislužbe. U koncernu su i autoprijevozničke tvrtke Autotransport Ljubuški, Čapljina – promet, Autoherc Metković, Romanija prijevoz, Autoherc. Ukupno 200 modernih autobusa, te stotine lokalnih, međugradskih i međunarodnih linija.

 

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com