Petak, 27 svibnja, 2022
  • Slušaj uživo
  • Marketing
  • Kontakt
Radio Imotski
  • Naslovnica
  • Imotski
  • Imotska krajina
  • Sport
  • Kultura
  • Aktualno
  • Uživo
  • Emisije
  • Login
No Result
View All Result
Radio Imotski
Home Imotska krajina

Kruh naš domaći

by Radio Imotski
4 svibnja, 2015
in Imotska krajina
0
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

SVAKI DAN TISUĆU MJEŠANJA RUKAMAU Imotskoj krajini svako  novo radno mjesto je od iznimne važnosti. Nekoliko je razloga za to, ali onaj najvažniji je da se time sprječava sve masovniji odlazak mladih ljudi, pa i cijelih obitelji, na rad u inozemstvo. Upravo taj prokleti imotski egzodus može se na jedan način spriječiti poduzetništvom ovdašnjih ljudi. Jedan od takvih lijepih primjera bilježimo u Prološcu kod Imotskog.

Nekako baš u svibnju prošle godine, po već ustaljenom redoslijedu kroz zaseoke u Prološcu Donjem, prolazio je kombi jednog pekarskog obrtnika nudeći svježi kruh. Ljudi su kupovali, već naviknuti na to, pa tako i obitelji Danijele i Maria Maršića. Njihova šesteročlana  obitelj kupovala je oko dva kilograma kruha.

Još vijesti

Projekt “Ruka podrške” za pomoć siromašnima na području Imotske krajine

Projekt “Ruka podrške” za pomoć siromašnima na području Imotske krajine

25 svibnja, 2022
Obavijest o izvođenju radova na Aglomeraciji Imotski

Obavijest o izvođenju radova na Aglomeraciji Imotski

24 svibnja, 2022

„Danijela…“, reče jednom  Mario, „Oprosti mi Bože, ali kruh nije ni blizu onoga našega domaćega kojega je tvoja i moja mater prečala i  pekla.“

Mario nije vjerovao da će Danijela potom odlučno kazati: „Pa nismo ni mi neuki. Hajdemo u našoj kući otvoriti pekarnicu, lijepo mijesiti kruh kako su nas učile babe i matere i prodavati ga. Neka se samo radi po naš starinski način, bez primjesa i mišanja umjetnim mišalicama, već ručno, pa ćeš viditi kako će biti drugačiji.“

Poduzetnom Mariju, koji je inače vrsni majstor za obradu kamena, nije puno trebalo da prihvati ideju.

„Ima nas šest u kući, još je četvero djece od kojih je dvoje punoljetno. Nemaju posao, a završili škole.“, veli Mario.

I tako Danijela i Mario otvoriše pekarnicu. Danijela postade nositeljem firme, kupili potreban namještaj, na desetke plastičnih  posuda, a Mario kao vrstan majstor od čiste domaće opeke  napravio peći. U imotskih starih kovača dali su izraditi željezne poklopce sače (peke). I  krenuše. Zamiješaše ručno prvo tijesto za stotinu kruhova. Čisto brašno, bijelo i crno, bez ikakvih primjesa  i aditiva. Sve to kupiše i opremiše gotovinskim kreditom

„Mislili smo ako ne bude ići, nećemo nikome ostati dužni. Propali, pa propali. Ali u sebi sam mislila da to ne može ići po lošemu. Kruh mijesimo našim rukama, stavljamo samo zdravu vodu s naše rijeke Vrljike, pravi  kvasac, pečemo ga po starinski način i to se mora prepoznati.“, veli Danijela.

I sada, godinu dana poslije, Danijela i Mario zaposlili su ni više ni manje nego jedanaest ljudi koji imaju urednu i vrlo dobru plaću. Zaposlili sina i kćer. Od stotinjak kruhova  već je  brojka skočila na devet stotina do tisuću. Kruh se prodaje k’o lud. Svakim danom potražnja je sve veća. Prodaje se u Kaštelima, Makarskoj, Splitu, diljem Imotske krajine. Stižu samo pohvale. Ljudi  im dolaze na kućna vrata tražeći Samčovića male peke.

 

„To je izum moga Marija. On je prvi počeo s malim sačima iako pečemo i one standardne. No ovi mali, od 950 grama, kupuju se da ih ne možemo više  zamijesiti. Ja i još pet – šest mojih radnica  već smo od 18 sati svakim danom u pekarnici. I onda mijesi, miješaj, rukama. Je teško, nije lako pripraviti smjesu za tisuću kruhova, ali neka, neće u našu pekarnicu stroj za miješanje, neće ni grama aditiva, ni bilo kakve kemijske  smjese. Brašno, voda, sol i kvasac, dobra vatra i to je to.“, veli Danijela.

„Žena vam vodi posao. Da nje nije bilo ne bi se nikada ovoga prihvatio. A kako ja vodim marketing mogu samo kazati da ćemo do 1. lipnja proširiti prodaju, otvoriti još tri prodavaonice u Imotskoj krajini, pojačati prodaju u Splitu i mjestima Makarskog primorja i Omiša. U planu mi je uposliti još desetak ljudi. Kada dostignem dnevnu proizvodnju od tisuću i pet stotina peka, to će onda biti pravi posao.“, veli Mario.

Kruh firme Samčović (nadimak loze Maršića) osvojio je splitske kupce. Na prodajnom mjestu na starom  pazaru čeka se i red za prološki kruh ispod peke, Kaštelani počiste police već u ranim jutarnjim satima, Makarani isto. Maršići uredno isplaćuju plaću, državi doprinose i poreze, nikome nisu dužni, a svojim kruhom ubrzo će hraniti  i dvadesetak imotskih  obitelji.

Pa neka netko kaže da se samo od kruha, koji se mijesi i peče na starinski način, ne može  lijepo živjeti.

Tags: domaći kruhimotska krajinaimotskiproložac
Previous Post

52. Šimićevi susreti u Grudama

Next Post

Baja i njegova Ljerka proslavili 60 godina braka

Next Post

Baja i njegova Ljerka proslavili 60 godina braka

PRIJEDLOG UREDNIKA

“Lipi naš rvatski”: Nastavak knjige Petra Gudelja – “Za svojim pjesmama”

26 svibnja, 2022
Osnovna škola “Stjepan Radić” Imotski u petak slavi svoj dan

Osnovna škola “Stjepan Radić” Imotski u petak slavi svoj dan

26 svibnja, 2022
FOTO: Izvrstan nastup naših glazbara u Ženevi

FOTO: Izvrstan nastup naših glazbara u Ženevi

26 svibnja, 2022
Skupina biciklista –  “Điradin đir” spojit će Hrvatsku od Savudrije do Prevlake

Skupina biciklista – “Điradin đir” spojit će Hrvatsku od Savudrije do Prevlake

26 svibnja, 2022

PRATI NAS

  • 82.4k Followers

Popularno

  • IMOTSKI: Pijani dvojac se hvalio pištoljem u javnosti; Policija ih privela

    Provaljeno u kuću na imotskom području

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vozači oprez! 9 mjernih uređaja za kontrolu brzine na području Imotske krajine

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • FOTO: Imotska norijada

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • FOTO/VIDEO: Maturanti Gimnazije dr. Mate Ujevića uz pjesmu i ples proslavili zadnji dan škole

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ostavština Stipana Bilića – Prcića, najvećeg donatora HAZU-a, Karla i Mladen ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Radio Imotski

Radio Imotski je najslušaniji lokalni radio u Hrvatskoj. Naš portal je prema svim relevantnim istraživanjima među 5 najčitanijih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Follow us on social media:

Aktualno

  • “Lipi naš rvatski”: Nastavak knjige Petra Gudelja – “Za svojim pjesmama”
  • Osnovna škola “Stjepan Radić” Imotski u petak slavi svoj dan
  • FOTO: Izvrstan nastup naših glazbara u Ženevi

Rubrike

  • Aktualno
  • Emisije
  • Hrvatska
  • Imotska krajina
  • Imotski
  • Istaknuta vijest
  • Istaknuto
  • Kultura
  • Ne propustite
  • Radio na zahtjev
  • Razgovori
  • Sport
  • Uncategorized
  • Život

Aktualno

“Lipi naš rvatski”: Nastavak knjige Petra Gudelja – “Za svojim pjesmama”

26 svibnja, 2022
Osnovna škola “Stjepan Radić” Imotski u petak slavi svoj dan

Osnovna škola “Stjepan Radić” Imotski u petak slavi svoj dan

26 svibnja, 2022
  • Slušaj uživo
  • Marketing
  • Kontakt

© 2022. Hilaris d.o.o. - Radio Imotski

No Result
View All Result
  • Imotska krajina
  • Imotski
  • Sport
  • Kultura
  • Aktualno

© 2022. Hilaris d.o.o. - Radio Imotski

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com