Mladi HSLS-a predstavili inicijativu “Za uvođenje školskih uniformi”

???????????????????????????????Na današnjoj konferenciji za medije Mladi hrvatski liberali – mladi HSLS-a predstavili su inicijativu „Za uvođenje školskih uniformi“ čiji je cilj uvođenje uniformirane školske odjeće u osnovne škole. Predsjednik Mladih HSLS-a, Toni Garac, predstavljajući Inicijativu najavio je nacionalnu kampanju diljem Hrvatske organizacijom javnih tribina i okruglih stolova kako bi se roditeljima, učenicima i široj javnosti predstavio prijedlog uvođenja uniformi.

„Činjenica da u Hrvatskoj danas živi 20% siromašnog stanovništa, da je kriza produbila ionako duboke socijalne razlike među učenicima te da se bilježi porast diskriminacije, od društva u cjelini traži odgovor. Uniforme u školama bi po našem sudu smanjile diskriminaciju, ojačale zajedništvo i identifikaciju učenika sa školom.“, kaže Garac i dodaje: „Ni na koji način ne želimo do Hrvatske napraviti Sjevernu Koreju ili ograničiti kreativnost, upravo suprotno, ojačati ćemo kreativnost učenika i smanjiti diskriminaciju na temelju socijalnih razlika.“

Hrvoje Bašić hsls

Hrvoje Bašić, predsjednik Odbora za obrazovanje mladih HSLS-a, začetnik ideje o kojoj je govorio još u vrijeme dok je bio predsjednik Vijeća učenika, obrazložio je prijedlog mladih liberala: „Naš je prijedlog da učenici sami kreiraju izgled odjeće, da se to razlikuje od škole do škole te da se ojača njihova kreativnost. Želimo smanjiti diskriminaciju  koja je sve više prisutna, uvjetovana socijalnim razlikama i u mladim ljudima, već od početka, izgraditi vrijednosti solidarnosti i ravnopravnosti što je uostalom zapisano i u temeljnim načelima HSLS-a.“

Bašić kaže kako su mladi HSLS-a  svjesni da ova tema nije najveći problem obrazovnog sustava, ali je mali dio mozaika koji zahtjeva duboke reforme, a koje HSLS traži.

Mlade HSLS-a podržao je ravnatelj O.Š. Jurja Dalmatinca Natko Duvnjak koji je prijedlog uniformi u suradnji sa Vijećem roditelja i učenicima uveo u školi u kojoj je ravnatelj. „Učenici su  podržali ideju jednako kao i roditelji. Nikome ništa nije nametnuto i do realizacije smo došli zajedno. Podržavam ideju mladih HSLS-a i želim sa svojim iskustvom kao ravnatelj pomoći u realizaciji ideje – zaključio je Duvnjak.

Mladi liberali su na Facebooku pokrenuli stranicu „Za uvođenje školskih uniformi“ koju je u samo nekoliko dana lajkalo gotovo 6000 ljudi što dovoljno govori o podršci koju ovakva ideja u javnosti ima i za koju su mladi liberali uvjereni da će biti i veća, kada sama kampanja i predstavljanje krene.

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com