HSLS: “Poljoprivreda je na izdisaju”

???????????????????????????????HSLS Imotske krajine sinoć je u prostorijama Braniteljsko-poljoprivredne zadruge „Imoćanka“ održao javnu tribinu „Poljoprivreda danas i sutra – mogućnosti razvoja Dalmatinske zagore“ na kojoj je govorio jedan od najpriznatijih stručnjaka u poljoprivredi, dr.sc. Miljenko Ernoić, predsjednik HSLS-ovog Odbora za poljoprivredu, koji je u svom izlaganju iznio porazne podatke za hrvatsku poljoprivredu.

Založivši se u potpuni zaokret u poljoprivrednoj politici, Ernoić ističe kako smo u zadnjih 20 godina izgubili poljoprivrednog zemljišta veličine jedne Slovenije, 50% hrane uvozimo, a svega nekoliko kultura proizvodimo za svoje potrebe te kako je usprkos svim potencijalima, poljoprivreda  na izdisaju i dodao:

„Na uvozu hrane Hrvatska godišnje gubi 3% BDP-a i to nikoga ne brine. O tome se šuti, al’ se o prognozama Europske komisije o rastu BDP-a od 0.2%, što je praktički razina statističke pogreške, stvaraju reklame za neuspješnu Vladu. Dakle, ima posla za Vladine PR stručnjake, no nema za poljoprivrednike.“, ironičan je Ernoić.

???????????????????????????????

Govoreći o Dalmatinskoj zagori, Ernoić je, vozeći se, primjetio neiskorištenost poljoprivrednih površina i njihovu usitnjenost.

„Zemljište je temelj poljoprivrede. Potrebno je okrupniti poljoprivredne površine, okrupniti ponudu poljoprivrednih proizvoda te motivirati proizvođače na zajednički nastup na tržištu.“

Perspektivu razvoja Dalmatinske zagore Miljenko Ernoić vidi u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, ruralnom turizmu i povezivanju turizma i domaće proizvodnje.

Na tribini se moglo čuti svakodnevnih problema poljoprivrednih proizvođača među kojima se posebno ističu neorganiziranost tržišta, velika nesigurnost te prevelika birokracija i nameti koji proizvođače guše.

Sudionici tribine složili su se kako su pred hrvatskom poljoprivredom samo dvije opcije – opstanak ili propast. Uvjereni su u ovo prvo, ali u snažan zaokret poljoprivredne politike, bez pogodovanja ikome, a najmanje mešetarima.

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com