U četvrtak jača promjena vremena

promjena-vremenaU četvrtak nas očekuje jača promjena vremena koja će donijeti kišu, ali i “otpuhati” natprosječnu toplinu s našega područja

Temperatura mora se na sve više lokacija na Jadranu približava 20°C, iako se na nekoliko mjernih postaja ta vrijednost već i dosegnula. U prvoj polovici novoga tjedna more će se i dalje grijati jer će temperature zraka biti natprosječno visoke, prevladavat će sunčano, a neće biti ni značajnog vjetra. Ipak, u četvrtak nas očekuje jača promjena vremena koja će donijeti kišu, ali i “otpuhati” natprosječnu toplinu s našega područja. U dijelovima Dalmacije već duže vrijeme nije bilo značajnijih oborina, tako da će nadolazeća kiša biti dobra vijest za vegetaciju i poljoprivrednike. Iako će nas krajem tjedna ciklona postupno napuštati, nestabilna zračna masa kružit će našim područjem u višim slojevima troposfere, pa razvoj vremenskih prilika u dane nadolazećega vikenda još nije sasvim izvjestan.

U utorak će se nastaviti stabilno pretežno sunčano vrijeme. Poslijepodne će ponegdje u zaobalju biti prolazno jačeg razvoja oblaka, a uglavnom se u zaleđu srednje i južne Dalmacije očekuju slabi grmljavinski pljuskovi. Navečer na sjevernom Jadranu ponegdje promjenjiva naoblaka. Noću tiho, danju će zapuhati slabo do umjereno jugo koje će ponegdje na moru  prema kraju dana biti pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 29°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom. Jutro će biti sunčanije, a popodne sve više oblaka, osobito na sjevernom Jadranu gdje će ponegdje biti slabe kiše ili pljuskova s grmljavinom. Navečer je malo kiše moguće samo ponegdje u Dalmaciji. Puhat će umjereno, na moru i pojačano jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 27°C.

Četvrtak će biti najnestabilniji dan tjedna. Bit će umjereno do znatno oblačno, tek uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, a lokalno su moguće izraženije oborine, i preko 40 litara po kvadratnom metru u 24 sata. U noći će puhati umjereno do jako jugo, danju će slabiti i na sjevernom Jadranu okrenuti na umjerenu, podno Velebita i jaku buru. Većinom slaba bura će se kasno navečer širiti i na Dalmaciju, a na otvorenom moru u noći na petak može biti jake tramontane ili pulenta. Jutarnje temperature malo više. Danju će biti znatno svježije u odnosu na prethodne dane. U ranim popodnevnim satima od 15°C ponegdje na Kvarneru do 22°C u Dalmaciji.

U petak će i dalje biti promjenjivo. Oblačnije s povremenom kišom ili pljuskovima s grmljavinom bit će u prvom dijelu dana, a više suha vremena bit će popodne i navečer. Puhat će većinom slaba do umjerena bura tramontana, jača podno Velebita. Jutro posvuda svježije, najviše dnevne temperature većinom od 17 do 23°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom subote. Osobito na sjevernom Jadranu  i zaobalju postoji mogućnost povremene kiše i slabog pljuska s grmljavinom. Puhat će većinom slaba do umjerena bura i tramontana, vjetar će biti jači na moru popodne, a uz obalu popodne prolazno skretanje na slab zapadnjak. Jutro će biti svježije u odnosu na prethodne dane, u zaobalju s temperaturama ispod 10°C. Najviše dnevne temperature od 19 do 24°C.

U nedjelju daljnja stabilizacija vremena, ali neće biti posve stabilno. U većini predjela bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, a osobito u zaobalju popodne postoji mogućnost mjestimičnih pljuskova s grmljavinom. Jutro će biti svježe, danju toplo s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 20 do 25°C.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com