Mladi liječnici: Želimo stalni posao, a Varga kolegama odgađa mirovinu

liječniciMinistar zdravlja Siniša Varga ponovno, po tko zna koji put, krši zakone. Prvi je put u Splitu produžio rad do kraja ove godine dvjema pedijatricama koncesionarkama koje sukladno zakonu trebaju u zasluženu mirovinu.

Riječ je o dr. Anki Dadić-Matavulj, koja treba u mirovinu ići od 16. svibnja ove godine i koju je u njezinoj ambulanti trebala zamijeniti dr. Ivana Bilić, koja sada radi kao zamjena u Vrlici, te o dr. Zdenki Katunarić-Krsnik, koja treba otići u mirovinu 18. kolovoza ove godine. On im je produžio rad usprkos negativnom mišljenju – kazao nam je dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Petric smatra da ministar Varga ovom odlukom direktno dovodi u pitanje smisao educiranja budućih liječnika.

– Ovo nije prvi put da Varga radi ovakve protuzakonite stvari jer je, recimo, dr. Mariju Šariću u Makarskoj rad produžen već četiri puta, a produživan je rad i dr. Petru Vukoviću u Imotskom, iako su i oni morali u mirovinu.

Stoga ćemo Vargu opet vrlo rado tužiti Upravnom sudu RH, jer nam je ukinuo mogućnost žalbe na svoju odluku, ali nam nije ukinuo mogućnost tužbe. Nitko u ovoj zemlji, pa ni ministar Varga, ne bi smio namjerno kršiti zakon, pogotovo nakon što smo ga iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije upozorili da postupa protuzakonito.

Tužili smo ga u slučaju Imotskog, pa ćemo ga tužiti i za ova dva slučaja iz Splita. Za slučaj u Makarskoj mislili smo kako ćemo mirnim putem riješiti taj problem, a oni su nam tek na naše dopise odgovorili da je prošao zakonski rok za tužbu – objasnio je Petric.

Dr. Ante Visković iz Tučepa nedavno je specijalizirao obiteljsku medicinu kako bi zamijenio dr. Šarića u makarskoj ambulanti.

Tri sata putuje na posao

– Poprilično sam frustriran činjenicom da već godinu i pol ne mogu početi raditi u “svojoj” ambulanti, odnosno u ambulanti za koju sam se specijalizirao s odličnim uspjehom. Završio sam poslijediplomski studij iz obiteljske medicine, bubrežnih bolesti i hemodijalize, i sada se “potucam” po zamjenama.

Trenutačno sam zaposlen kao zamjena u Vrgorcu i svaki dan putujem automobilom 45 minuta u jednom i drugom smjeru. Kad su bili zatvoreni tuneli “Sv. Ilija” i “Stupica”, do posla mi je trebalo tri sata vožnje. Morao sam ići do Ploča, pa onda put Vrgorca. Zar nije bilo bolje da sam ta tri sata iskoristio korisnije, pružajući pomoć u “svojoj” ambulanti u Makarskoj? – pita se dr. Visković.

Svjestan je toga da ga sutra posao može odvesti u bilo koje drugo mjesto u županiji.

– Moram se podrediti potrebi Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, s kojim imam potpisan ugovor. Da nisam vezan ugovorom, ozbiljno bih razmišljao o odlasku u inozemstvo. Imam osjećaj da svaki dan dobijem šamar za sav trud koji sam uložio u svoje školovanje. Zašto sam se školovao ako sada ne mogu raditi tamo gdje sam trebao raditi? – pita se dr. Visković.

Skup ali potreban kadar

– Specijalizacije za njih troje koštale su oko 2,4 milijuna kuna. Isto kao dr. Visković, tako i dr. Krešimir Bago i dr. Bilić “šetaju” po zamjenama, pa Bago trenutačno radi kao zamjena u Prološcu, a Bilić kao zamjena u Vrlici, a sve zbog toga što im ministar zdravlja svojim odlukama onemogućuje zapošljavanje za koje su školovani.

Stoga se ja pitam čuva li Varga na ovaj način mjesta starijim kolegama koji su morali otići u mirovinu kako bi mogli preprodati ambulante (svoj posao), nadajući se kako će mu prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti ipak proći. Tada će ovi mladi specijalisti trajno ostati bez posla, jer će o zapošljavanju zamjena i cijeni cijele ambulante odlučivati koncesionari.

Oni će imati mogućnost odlaskom u mirovinu “prodati” svoju ambulantu liječniku koji im da više. Samim tim će od svojeg nasljednika moći potraživati nekakvu protuuslugu, vjerojatno u financijskom obliku – kazuje dr. Petric, koji u svemu ovome vidi ugroženost za domove zdravlja po Hrvatskoj.

– Dom zdravlja ima zakonsku obvezu osigurati radno mjesto na neodređeno vrijeme svakom specijalizantu nakon završene specijalizacije.

Pitam ministra Vargu tko će platiti otpremnine kada tim mladim liječnicima Dom zdravlja ne bude mogao omogućiti stalni posao i tko će odgovarati DORH-u za to što je novac za njihove specijalizacije potrošen, a njima nije osiguran stalan posao – kazao je dr. Petric.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com