Uvjetna kazna za bivšeg načelnika Općine Zagvozd: Dao posao na izgradnji vodovoda svojoj firmi

boženko dedićIZ DRUGOG pokušaja splitski Županijski sud osudio je nepravomoćno na uvjetnu kaznu zatvora bivšeg načelnika Općine Zagvozd Boženka Dedića jer je posao na izgradnji vodovoda dao vlastitoj firmi te je neosnovano sklopio ugovor o isplati štete.

Prije četiri godine sudsko vijeće pod predsjedanjem Zorana Matulovića oslobodilo je Dedića pod obrazloženjem da sukob interesa nije kazneno djelo. Malo je reći da je oslobađajuća presuda šokirala Uskok kojem je to bio jedan od prvih predmeta u Splitu. Vrhovni sud presudu je ukinuo te predmet vratio na novo suđenje.

Načelnik naplatio Općini koju vodi pola milijuna kuna

Vijeće Slavka Lozine zaključilo je, pak, danas da je Dedić kriv i da nije smio sklopiti poslove sa vlastitom firmom, što je Općinu koštalo više od pola milijuna kuna. Tim više jer je bilo i jeftinijih ponuda. Na prvom suđenju to nije bio veći problem, jer je konstatirano da jeftinije nije bilo i povoljnije budući da se načelnikova firma prebačena na njegovu suprugu zadovoljila obročnim plaćanjem iz općinske blagajne. Dedić je inače bio na čelu Povjerenstva koje je odlučivalo o odabiru ponuđača.

Zaključeno je i da nije smio sklopiti ugovor sa jednim mještaninom kojem je priznata šteta od 100 tisuća kuna nastala miniranjem trase na cesti Zagvozd – Grubine. Ugovor je, naime, sklopljen bez odluke Općinskog vijeća, a i bez pravne osnove, utvrdio je sud, jer Općina nije bila investitor.

Zlouporaba obavljanja državne vlasti

Lozina je tako Dedića osudio zbog dva kaznena djela zlouporabe obavljanja državne vlasti te jednog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Za svako djelo osuđen je na osam, odnosno, sedam mjeseci zatvora te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od godine dana uvjetno s rokom kušnje od tri godine.

Djela su počinjena prije 10 i više godina tako da je četvrta točka optužnice vezana za neuredno vođenje poslovnih knjiga Općine pala u zastaru.

Dedić se nije pojavio na objavi presude.

IZVOR: http://www.index.hr/

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com