Od srijede stabilizacija vremena

promjena-vremenaAktualna ciklona prekinula je dugi niz iznadprosječno toplih i sušnih dana. Nestabilnosti će biti još prva dva dana novoga tjedna, a onda stiže zamjetnija stabilizacija

Relativno sušno razdoblje ovoga proljeća u Dalmaciji završeno je aktualnom ciklonom koja još od četvrtka intenzivno djeluje na vrijeme nad našim dijelom Europe, ali i u regiji. Nije teško zaključiti da su temperature zraka osjetno niže u odnosu na vrijednosti koje su se mjerile prije promjene vremena, a lokalno su pale i značajne količine oborine, tako da su neki dijelovi Dalmacije već premašili 100 litra kiše po kvadratnom metru od početka svibnja.

Ciklonalni vrlog će se i početkom tjedna zadržavati nad Jadranom i područjima uz njega, pa će i dalje biti lokalnih nestabilnosti. Bura će u srijedu konačno rastjerati oblake, pa će nam se vratiti sunčano vrijeme. Iako će sve do kraja tjedna postupno biti sve toplije, vrućina neće biti, a noći će biti ugodne.

Ponedjeljak će biti promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Sunčanije uz dosta suha vremena bit će na sjevernom Jadranu, osobito Istri, a više oblaka u Dalmaciji, gdje će povremeno biti kiše, pljuskova i grmljavine. Puhat će slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, na moru sjevernog Jadranu prema večeri i slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 15°C ponegdje u Zagori srednje Dalmacije do 24°C na sjevernom Jadranu.

U utorak promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. I dalje će mjestimice biti povremene kiše ili pljuskova s grmljavinom, a najveća mogućnost suhog dana je u južnoj Dalmaciji. Puhat će slabo jugo koje će navečer na sjevernom Jadranu okrenuti na umjerenu do jaku buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 19 do 25°C.

U srijedu će nastupiti stabilizacija vremena. Još u noći može biti promjenjive naoblake, danju pretežno vedro. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Danju će bura malo slabiti i ponegdje okretati na tramontanu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 20 do 25°C.

Pretežno vedro bit će u četvrtak. U početku će još biti umjerene do jake bura i tramontane, slabit će tijekom dana. Jutro će biti svježe. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 16°C. Najviše dnevne temperature većinom od 21 do 25°C.

Pretežno vedro bit će tijekom petka. Noću će puhati slaba bura, danju slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature većinom od 20 do 25°C.

Pretežno vedro nastavit će se u subotu. Noću tiho ili uz burin, danju slab maestral. Jutarnje temperature u blagom porastu, najviše dnevne od 23 do 28°C.

Stabilno vrijeme uz obilje sunca nastavit će se u nedjelju, posljednjeg dana svibnja, odnosno klimatološkog proljeća. Noću tiho ili uz burin, danju slab maestral. Najviše dnevne od 24 do 29°C.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com