Imotska šetnica Gaj puna života i aktivnosti

gajGaj danas privlači mnoštvo šetača, koji u društvu i čitavih obitelji uživaju u miru, daleko od uznemirujuće gradske vreve

Vizualni identitet nekog grada, pored njegovih ulica i zdanja, čine i različite zelene površine. Upravo su te zelene površine u urbanim okvirima identiteta, postale svojevrsne oaze, namijenjene korisnom i opuštajućem provođenju slobodnog vremena. Stoga nije pretjerano kazati da se bez njih ne može zamisliti ni sama ljepota nekog mjesta. Takvo nešto za Imotski predstavlja upravo Gaj.

gaj 1

Gaj je velika šumska površina, smještena na rubnom dijelu grada, omeđena državnim i lokalnim cestovnim prometnicama. U odnosu na tu nezaobilaznu infrastrukturu, lokacija je prilično izdignuta zahvaljujući fantastičnoj konfiguraciji terena, koja pruža ponešto za svakoga. Tako u Gaju ima širokih ravnih dijelova, ostataka nekadašnjih putova, ali i strmijih predjela te užih šumskih staza skrivenih od pogleda.

imotska šetnica gaj

Prvo plansko uređenje Gaja dogodilo se između dva svjetska rata. Zbog spleta ratnih i poratnih okolnosti, tada je u Imotskom završio inženjer Boris Hiperborejski, onodobni ruski politički emigrant. Hiperborejski je bio veliki zaljubljenik u prirodu, entuzijast koji je uspio animirati značajan broj ondašnjih Imoćana da mu pomognu u realizaciji ideja i čitavog projekta. Rezultat svega toga vidljiv je i danas , unatoč višegodišnjoj nebrizi i nemaru oko održavanja ove zelene površine. Danas su za šetnje posebno popularni uski puteljci koji vode u različitim smjerovima kroz gustu šumu, a koji nisu izgubili na izvornosti od svog nastanka. Iako u značajnoj mjeri prevladava borova šuma, nisu rijetka ni područja ispunjena jasenom, grabom ili čempresima, kojima se Boris Hiperborejski služio za početno oblikovanje pravih aleja.

šetnica gaj 1

Gaj danas privlači mnoštvo šetača, koji u društvu i čitavih obitelji uživaju u miru, daleko od uznemirujuće gradske vreve. Tišinu narušava jedino neprekidni pjev različitih i mnogobrojnih ptica, u čemu posebno uživaju starije osobe. Nije rijetkost susresti ni poneku od vjeverica, a čijim se susretima naročito raduju djeca. Jedan dio puta u Gaju nepotrebno je posut asfaltnim slojem i taj dio koriste oni koji uživaju u korištenju skateboarda ili koturaljki. Preostale putove, puteljke i staze koriste mnogobrojni šetači, izletnici, biciklisti te mnogi drugi koji traže svoju oazu mira i ugode. Imotska šetnica Gaj puna je života i aktivnosti. Kao nikada prije. A to je podatak koji veseli svakog zaljubljenika u prirodu.

šuma gaj

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com