“Godišnjak” na jedan drugačiji način

godišnjak oš cista velikaUčenici i nastavnici Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Ciste Velike na kraju školske godine izdali su malu knjižicu s tekstovima i fotografijama po uzoru na neke slične projekte zapadnoeuropskih škola.

Bilo da je riječ o završetku osnovnoškolskog ili srednjoškolskog obrazovanja, dani provedeni zajedno postaju dio uspomena i svatko kreće nekim svojim, još neistraženim, novim životnim stazama. Maturalne novine/maturalna knjiga omogućuje doživotno očuvanje sjećanja na školskog kolegu/icu, zajedničke učitelje, školske zgode i nezgode. Poseban je trenutak i nekoliko godina kasnije prelistati stranice “spomenara” i uz smiješak se prisjetiti sebe u mladim školskim danima. Tako je, prema uzoru na njemačku maturalnu knjigu “ABI-Buch” nastala i ova naša mala “knjižica” u nadi kako će postati uobičajena praksa, ne samo u našoj, već i u drugim školama. Uz puno uloženoga truda, maštovitosti, a naročito prijateljstva i ljubavi, nastaje jedno predivno učeničko djelo koje vremenom postaje jedno od najljepših učeničkih radova. Maturalna knjiga je složena od naslovnice na kojoj se nalazi logo generacije, fotografije, naziv škole, slijedi kratki/duži opis školskoga kolege/ice (karakteristike, zgode/nezgode itd.) izvješće/slike o izletima/ maturalcu, slike s učiteljima uz mogući popratni tekst, biseri, miss i mister izbori u različitim kategorijama (najljepšeg osmijeha, kreativnosti,informatičkog talenta itd.). Knjizi nema granica u maštovitosti, što vjernije zabilježimo provedene zajedničke trenutke to je veća mogućnost divnog sjećanja u starijim danima.

godišnjak oš cista

„Iznimno se zahvaljujem i nadam se da će ovaj projekt zaživjeti u drugim školama nakon završetka bilo osnovnoškolskog ili srednjoškolskog obrazovanja. Kako sam ja svoje školovanje završila u Njemačkoj tako sam htjela i ovu njihovu tradiciju “promovirati” na našem području. Članak će također objaviti školske novine tako da što više škola sazna za ovaj način “rastanka” i “spomenara”.“, izjavila nam je profesorica Ivana Loko, pokretač ovog lijepog spomenara.

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com