Imotska svastika u centru grada

svastika imotskiPo svemu sudeći, ova je svastika nastala znatno prije one poljudske…
Pojedini zabrinuti građani Imotskog, skrenuli su mi pozornost na oznaku koja se nalazi na pročelju objekta u privatnom vlasništvu. Radi se o objektu smještenom u ulici Ispod volta, a to je ulica koja se nalazi u samom središtu Imotskog. Na pročelju objekta jasno je iscrtana oznaka svastike, no ona nema nikakvu simboličnu poveznicu s drevnim mitološkim značenjem samog simbola ili pojedinim učenjima istočnjačkih duhovnosti, koja su bazirana na spiritualnom značenju ovog simbola. Nepoznati počinitelj ili više njih, ovu je iscrtanu svastiku vezao isključivo uz nacističku ideologiju te s njom povezane političke, društvene i propagandne veze, koje je nacistički pokret sustavno razvijao. Da je tome tako, svjedoči i natpis ispisan istom crvenom bojom, koji se nalazi na susjednom kamenom bloku, a glasi “Adolf“. Sasvim je jasno da je riječ o Adolfu Hitleru, piše Dalmacija News.

Građani se pitaju zbog čega nitko nije reagirao, iako je vremena bilo sasvim dovoljno. Po svemu sudeći, ova je svastika nastala znatno prije one poljudske, tako da su nadležne osobe ili institucije imale sasvim dovoljno vremena reagirati. Kako se radi o frekventnoj ulici, gotovo nemogućim izgleda da svastika nije uočena od strane značajnijeg broja osoba.

imotski adolf

Spomenimo kako ulicom Ispod volta, kao najkraćom mogućom rutom, prolazi i određeni broj djelatnika policijske postaje Imotski. Poznati su stari problemi koje PP Imotski ima s neadekvatnim prostorom u kome obavljaju svakodnevni posao. S pratećim infrastrukturnim sadržajem situacija je također vrlo loša, poput neadekvatnog broja parkirališnih mjesta čak i za određeni broj službenih automobila. O parkingu privatnih automobila osoba koje rade u sklopu PP Imotski, iluzorno je uopće i razgovarati. Zbog toga se, za parkirno mjesto, mnogi snalaze kako znaju i umiju, a upravo se u blizini ulice Ispod volta, nalaze pojedina pogodna mjesta za parkiranje, takozvani “džepovi“. Mnogi koriste i takvu mogućnost, posebno u razdoblju velikih prometnih gužvi. Stoga se nameće pitanje je li netko od službenika policijske postaje Imotski ipak uspio uočiti ovu svastiku? Smatramo da nije jer bi već bila uklonjena.

Građevina se nalazi u blizini objekta koji je nekada služio različitim ugostiteljskim namjenama, a trenutno je izvan funkcije. Baš kao i toliki drugi prazni poslovni prostori u Imotskom. Objekt je smješten gotovo na samom dnu ulice, do koje prolazi susjedna okomita ulica, a koju koriste, prilikom svog odlaska na posao, i pojedini djelatnici Komunalnog pogona grada Imotskog. U donosu na neka druga poduzeća u Imotskom, Komunalni pogon zapošljava ponešto značajniji broj osoba pa je time vjerojatnost uočavanja svastike, matematički veća i značajnija. Stoga se nameće pitanje je li netko od djelatnika Komunalnog pogona grada Imotskog ipak uspio uočiti ovu svastiku? Smatramo da nije jer bi već bila uklonjena. Stoga ovim tekstom nastojimo ukazati na narušeni vizualni identitet same ulice, ali i čitavog grada.

U ovom dijelu grada nalazi se i osnovna škola “Stjepan Radić“ koju pohađaju mnogobrojni učenici. Na svom putu do školskih klupa mnogi učenici prolaze upravo ulicom Ispod volta i svakodnevno se susreću sa iscrtanom svastikom i natpisom “Adolf“. Također, u ljetnim mjesecima, tu istu rutu učenici koriste na putu do obližnjih sportskih igrališta, tako da je ta svastika gotovo svakodnevno prisutna pred njihovim očima. A to je problem. Ugledni sociolozi upozoravaju na opasnost ideološke infiltracije, koja se na različite načine može provoditi nad djecom od njihove najranije dobi. Zbog toga svastika i grafit mogu na nekoga utjecati da “Adolf“ vremenom jednostavno postane “striček Adolf“. A to je nešto što nitko
razuman ne želi ni svom, ni tuđem djetetu. Ležernost, nebriga i nemar su odrednice kojima ne bi smjelo biti mjesta u žurnosti otklanjanja ovih grafita. Ako ništa drugo, a ono zbog budućnosti imotske djece. Da se stvari mogu riješiti žurno i efikasno, svjedoče i primjeri iz ne tako davne povijesti. Tada su komunalne snage brzo rješavale neke druge grafite, na nekim drugim mjestima. Posebno grafite lokalne političke tematike. Stoga se nadamo pravodobnoj komunalnoj reakciji i u ovom slučaju. U suprotnom, zasigurno će u Imotski ponovo doći kolege novinari iz nekih drugih javnih medijskih servisa i od čitavog slučaja raditi nepostojeće poveznice s nacističkim i neonacističkim zbivanjima u svijetu. A Imotski i stanovnici Imotskog takvo nešto nikako ne zaslužuju, prenosi Dalmacija News.

Foto: Ante Juroš

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com