Stiže novi val nesnošljivih vrućina: Za vikend moguće do 40 stupnjeva u hladu!

vrućineVrućine će iz dana u dan postajati sve izraženije, a osobito vruće bit će na samom kraju tjedna kada postoji mogućnost da u nekim dijelovima Dalmatinske zagore temperatura zraka dosegne izvanredno vrućih 40°C!

U dane vikenda vrijeme je bilo kakvo i dolikuje sredini klimatološkog ljeta – gotovo vedro, vrlo toplo i vruće. Pri tome je nedjelja bila nešto toplija od subote. U Dalmaciji je jutro bilo ugodno, u dijelovima Zagore i svježe, ispod 15°C. U Hrvacama je minimalna temperatura u nedjelju iznosila 11 Celzijevih stupnjeva.

Danju je gotovo posvuda bilo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 35°C.

Ljetu se, kada su vremenske prilike u pitanju, ne vidi kraja, a to i ne čudi s obzirom da ulazimo u prosječno najtoplijih 30 dana u godini.

U cijelom novom tjednu bit će vedro ili pretežno vedro. Stabilna anticiklona podržavat će prave ljetne vremenske prilike, a u drugom dijelu tjedna počet će nam pritjecati još topliji zrak, podrijetlom sa sjevera Afrike. Vrućine će tako iz dana u dan postajati sve izraženije, a osobito vruće bit će na samom kraju tjedna kada postoji mogućnost da u nekim dijelovima Dalmatinske zagore temperatura zraka dosegne izvanredno vrućih 40°C!

U ponedjeljak će biti pretežno vedro, ali se većinom popodne u Zagori može javiti umjeren razvoj naoblake uz manju mogućnost slabog i prolaznog pljuska s grmljavinom. Noću će biti tiho, samo podno Velebita umjerena bura, a danju će puhati slabo izražen maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature većinom od 29 do 34°C.

Pretežno vedro bit će u utorak. Noću tiho ili uz slabu buru, danju će puhati slab maestral koji će popodne u Dalmaciji ponegdje biti umjeren, osobito na otocima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 19°C, uz obalu i na otocima od 20 do 24°C. Najviše dnevne temperature većinom od 31 do 35°C.

Srijeda donosi nastavak stabilnog i pretežno vedrog vremena. Noću tiho ili uz burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 17 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 31 do 36°C.

Od četvrtka do kraja tjedna prevladavat će sunčano ili vedro. Temperature zraka će iz dana u dan pomalo rasti pa se do kraja tjedna očekuju najviše dnevne temperature većinom od 33 do 39°C, a ne može se isključiti mogućnost dosezanja 40°C u dijelu Zagore ili dolini Neretve. Jutra će također biti (vrlo)topla, osobito za vikend. Noću će puhati burin, a danju do umjeren maestral koji u dane vikenda na moru može imati pojačane udare.

Promjena vremena nije na vidiku niti u prvoj polovini sljedećeg tjedna, piše Dalmacija News.

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com