Afrički zrak užarit će Dalmaciju: Evo zašto toplinski val pred nama treba (vrlo) ozbiljno shvatiti!

afričke vrućinePred nama je sedam iznimno vrućih dana, pa će u dijelovima Dalmacije padati i stogodišnji temperaturni rekordi. Velike vrućine će duže potrajati pa valja ozbiljno shvatiti zdravstvene savjete.
– U samom smo srcu ljeta. Vremenske prilike danima su slične; stabilno je uz sunce i vrućine. Možda bi mogli reći da sunce i vrućina i nisu neka “vijest” usred ljeta, no ovoga puta itekako imamo razloga o tome napisati nešto više.Već visoke temperature zraka postat će još više. Sljedećih dana u Dalmaciji je ponegdje moguće obaranje apsolutnih temperaturnih rekorda za mjesec srpanj, a mogli bi padati i “all-time” rekordi. Dogodi se isto, to znači da u povijesti službenih meteoroloških mjerenja na nekoj postaji nikada nije zabilježena viša temperatura zraka! Ovisno o duljini kontinuiranog meteorološkog mjerenja od postaje do postaje, to u Dalmaciji znači većinom od 50 do čak 150 posljednjih godina. Dovoljan razlog da se medijima mila rečenica “to ni najstariji stanovnici ne pamte” konačno dobije smisla.

Zašto je tako vruće?

Uz to što ulazimo u prosječno najtopliji dio godine, jako visoke temperature zraka koje slijede bit će uvjetovane sinoptičkom situacijom. Ciklone i frontalni poremećaji kreću se daleko na sjeverozapadu i sjeveru Europe, a one su zaslužne da su jugozapadni visinski vjetrovi pokrenuli pregrijanu zračnu masu sa sjeveroistoka Afrike prema Sredozemlju, pa tako i našem području.

Zašto je ova vrućina vrijedna pažnje?

Ne samo da će daljnji porast temperature zraka biti zaslužan da će ponegdje sljedećih 7 dana biti zabilježene najviše temperature zraka u povijesti službenog mjerenja, već će i toplinski val trajati dugo. Vruće do ekstremno vruće bit će kontinuirano sljedećih 7 do 10 dana.

Zašto se izdaju upozorenja?

Službena meteorološka upozorenja izdaje DHMZ, a krovna meteorološka institucija u Hrvata oglasila se crvenim, najvišim stupnjem upozorenja za Dalmaciju, ali neke druge dijelove zemlje.

Crveni stupanj upozorenja koristi se rijetko, samo kada ekstremno vrijeme može uzrokovati materijalnu štetu, ili kao u ovom slučaju, opasnost za ljudsko zdravlje.

Vrlo visoke temperature zraka negativno utječu na ljudsko zdravlje. Pri tome su ugroženije starije osobe i osobe slabijeg zdravlja. Osim što su opasne visoke temperature zraka, na zdravlje negativno utječe i sunčevo ultraljubičasto zračenje.

Opasnost od šumskih požara

Već poduži niz suhih i vrućih dana već su podignuli opasnost od izbijanja šumskih požara na vrlo visok nivo, a nadolazeći toplinski val tu će opasnost dodatno podignuti. Vatrogascima želimo što manje posla, a građane molimo da se što savjesnije ponašaju prema prirodi kada je u pitanju rukovanje vatrom, bacanjem opušaka i slično. Požar se može lakše ugasiti ako se rano dojavi. Stoga bi svaku pojavu dima i vatre i prirodi trebalo dojaviti na 193 ili 112.

(Vrlo) vrući petak

Petak je donio više temperature zraka u odnosu na prethodne dane. Do 14 sati ovo su najviše izmjerene temperature zraka u Dalmaciji, do večeri ponegdje će biti i malo toplije:

Drniš 39

Obrovac, Hrvace 38

Benkovac, Mljet, Muć 37

Knin, Sinj, Otok, Makarska, Ploče, Šestanovac 36

Osim vrućih dana, bilježe se neugodno tople i vrlo tople noći. Primjerice, u petak minimalne temperature zraka u Zadru i Makarskoj nisu padale ispod 25, Palagruži 26, Lastovu i Splitu 27. Sljedećih dana noći i jutra će biti još neugodnija, pa je moguće da se minimalne temperature zraka ne spuste ispod vrućih 30°C!

Najviše temperature ikad izmjerene

Do sada apsolutno najviša temperatura zraka u Hrvatskoj, izmjerena prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, u hladu meteorološke kućice, zabilježena je 4. kolovoza 1981. godine u Pločama i iznosila je 42,8°C.

U nastavku pročitajte koje su najviše temperature zraka ikada izmjerene na nekoliko službenih meteoroloških postaja u Dalmaciji u SRPNJU, a u zagradama je apsolutni maksimum. Split je svoju najvišu temperaturu zraka ikada izmjerio u srpnju, ostali gradovi u kolovozu

Dubrovnik 36,3 (R 38,4)

Hvar 37,5 (R 37,7)

Knin 40,9 (R 41,4)

Split Marjan 38,6

Šibenik 38,2 (R 38,2)

Zadar 35,8 (R 36,1)

Prognoza vremena

Prognoza vremena za sljedećih 7 dana vrlo je kratka: Sunčano ili vedro! Noću će biti tiho ili uz burin, danju će puhati slab do umjeren maestral koji u kanalima među otocima popodne može biti pojačan. Najviše dnevne temperature bit će od 33 do 41°C, a vrhunac toplinskog vala očekujemo sredinom nadolazećeg tjedna. Doseći ili prijeći 40°C najviše šanse ima područje Dalmatinske zagore i dolina Neretve.

Jutra će biti vrlo topla, a sljedećeg tjedna postoji mogućnost da ponegdje uz obalu minimalne temperature zraka ne budu padale ispod 30°C!

Pregrijano more

Visoke temperature zraka uvjetuju stalno grijanje mora, pa je ono već u petak u dijelovima Dalmacije dosegnulo vrlo toplih 27°C. Sljedećih 7 dana, površinska temperatura mora ponegdje bi se mogla približiti neugodnih 30°C!

Kada će osvježiti?

Nema sumnje, sljedećih 7-8 dana vladat će izražene ljetne vrućine. Aktualne prognostičke karte većine relevantnih prognostičkim modela predviđaju osvježenje u dane vikenda sljedećeg tjedna, osobito na njegovom kraju. Ipak, razdoblje je predaleko za sigurnije prognoziranje.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com