Blokada državne prometnice Grubine – Zagvozd

PROSVJED -BLOKADA 8Stotinjak mještana Poljica i Krivodola u nedjelju ujutro blokirali, su simbolično na deset minuta, državnu prometnicu Grubine – Golo Brdo -Zagvozd kod raskrižja Novak. Time su  poslali poruku Hrvatskim cestama da je stanje na jednom dijelu te prometnice, posebno kroz Poljica, neizdrživo. Loš kolnik, pet vrlo opasnih raskrižja.

PROSVJED - BLOKADA 11 Prvo u Grubinama kad se sa državne prometnice D-60 ide u pravcu Zagvozda, potom raskrižje Novak prema Krivodolu, zatim  prvi ulaz u naselje Poljica, drugi ulaz u Poljica kod Ćelića gaja i najriskantnije raskrižje, izlaz lokalne prometnice Biloši – Skake – Loze na državnu prometnicu. Dnevno, sada u tijeku turističke sezone, tom prometnicom bez nogostupa i obilježenih pješačkih prijelaza, u pravcu autoceste u Zagvozdu i tunela Sveti Ilija prođe i do sedam tisuća automobila.

PROSVJED-BLOKADA 13

Mještane koji žive uz samu prometnicu, ali i brojne vozače koji su bez obzira na blokadu prometa dali punu podršku prosvjedu, ljuti činjenica što je samo jedan dio te prometnice uređen nogostupima. Onaj najgori od Novaka do Golog Brda, posebno kroz zaseok Gudelji – Velage, ostavljen je i zapušten iako je bilo obećanja da će se i taj dio obnoviti te asfaltirati.

PROSVJED - BLOKADA 9

„U potpunosti razumijem ljutnju  mojih sumještana. Kao načelnik općine nekoliko puta sam, pa i s nivoa uprave Hrvatskih cesta u Zagrebu, da ne govorim u Splitu, intervenirao, molio da se ozbiljnije prijeđe problemu te prometnice, no nažalost uvijek ista priča: „Nema se novaca, strpite se.“ Očito, moji sumještani su u nedjelju poslali jasnu poruku nadležnima.“, riječi su Marija Ujevića, načelnika općine Podbablje.

PROSVJED -BLOKADA 2

„Ostalo nam je  jedino ovakav način da upozorimo Hrvatske ceste da hitno prijeđu realizaciji obnove te prometnice. Znamo da je turistička sezona, ali neka nam bar obilježe ova opasna raskrižja i postave znakove kako bi nam djeca bila koliko – toliko sigurna. Istina, naša policija svaki je dan na toj prometnici, no što je korist kada ih nema?! Juri se i po stotinu kilometara na sat, prestiže gdje treba i ne treba i naši životi su ugroženi. Zamislite u kilometar – dva prođe vam sedam tisuća vozila.

PROSVJED BLOKADA 3Kada krene neki šleper ili autobus, kolone su kilometrima, ispušni plinovi, tik uz kuće. Ludnica!“, jedinstveni su mještani Poljica koji su i najugroženiji. Ovo je sada upozorenje, neće nas više nitko vući za nos. Ako je rekonstruirano i uređeno pola te prometnice, zašto nije cijela uređena?! Pa gdje to ima da se ista prometnica od samo četiri kilometra radi u nastavcima i prave pauze od nekoliko godina, a svaki dan drastično se povećava promet, dakako s njim i opasnost?!, rekoše na prosvjedu ogorčeni mještani.

PROSVJED BLOKADA 5

Nedjeljni prosvjed donio je u samo desetak minuta velik zastoj jer su brojni Imoćani, ali i stanovnici susjedne Hercegovine krenuli put mora.

PROSVJED -BLOKADA 6

„Čekao sam samo na granici u Vinjanima Donjim na ulaz u Hrvatsku više od jedan sat pa sada i ovo u Poljicima. No, bez obzira na to, podržavam prosvjed jer je stvarno riskantno prolaziti ovom cestom. A kažu da je to najvažniji spoj Imotske krajine i Hercegovine s morem i autocestom. Ako je to tako, onda je ovo katastrofalno.“, riječi su vozača jednog autobusa iz Širokog Brijega koji je prevozio putnike prema Makarskoj.

PROSVJED BLOKADA 7

Mještani Poljica najavljuju i daljnje prosvjede.

PROSVJED-BLOKADA 10

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com