Suša i velike vrućine u Dalmaciji: Stiže li nam promjena vremena do kraja srpnja?

vrućineVelike vrućine pratit će nas cijeli tjedan, ali i dalje…
Ulaskom u posljednju dekadu srpnja ulazimo u prosječno najtoplijih dvadesetak dana u godini. Za razliku od lanjskog srpnja, kojega su obilježile kiše i neobična svježina, ovoga srpnja gotovo da nema dijela Dalmacije gdje je do sada palo imalo kiše, a nije bilo ni dana u kojem nije zabilježena vrućina (najviša dnevna temperatura zraka mora biti jednaka ili viša od 30°C).

Osobito vruće je zadnja 3 dana kada su u mnogim dijelovima Dalmacije temperature premašila 35, a ponegdje su dosegle ekstremnih 40 Celzijevih stupnjeva.

Pljuskovi “na kapaljku”

Prognoza vremena za novi tjedan vrlo je jednolična. Cijeli tjedan bit će vruće i vrlo vruće, ponegdje i izvanredno vruće. Nebom će dominirati sunce, tek je u pokojem danu većinom uz granicu s BiH moguć umjeren razvoj naoblake uz mogućnost slabog i prolaznog pljuska. Malo veća šansa popodnevnim pljuskova po Zagori i iznimno rijetko uz obalu je u četvrtak i petak.

Noću će biti tiho ili uz burin, a danju će puhati slab do umjeren maestral. Maestral će ponegdje na moru u popodnevnim satima biti pojačan, najviše u ponedjeljak u nedjelju.

Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od 18 do 24°C, uz obalu i na otocima od 25 do 30°C. Najviše dnevne temperature većinom od 33 do 40°C.

Ništa od osvježenja

Iako se prije nekoliko dana činili da je osvježenje moguće na samom kraju ovoga tjedna, sada je jasno da od njega neće biti ništa.

Vrućina će se nastaviti i u prvoj polovini nadolazećeg tjedna. Dug niz suhih i vrlo vrućih dana dodatno će zagrijati more čija površinska temperatura do kraja tjedna ponegdje može doseći 29°C. Također, opasnost od šumskih požara rasti će iz dana u dan.

Ovogodišnji srpanj tako je čista suprotnost lanjskome!

IZVOR: Dalmacija News
Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com