Ponovno suđenje Tanji Milas zbog trovanja svekrve, ne piše joj se dobro!

sudstvoUkinuta je oslobađajuća presuda Županijskog suda u Splitu, Vrhovni sud naložio novom sucu: utvrditi kako je insekticid došao u tijelo nepokretne Ane Milas, a znamo da je ušao kroz usta, ako je bila sama u kući s optuženom koja je hranila i čistila posljednje tri godine? Uzeti u obzir nelogično i neobično ponašanje Tanje Milas nakon pronalaska tijela, za osobu koja nema što kriti…

Ponovno će se suditi Tanji Milas (35), optuženoj za trovanje svekrve 67-godišnje Ane Milas!

Tanja Milas je prije dvije godine oslobođena odgovornosti za “okrutno i podmuklo ubojstvo svekrve u rujnu 2010. godine u obiteljskoj kući u Zmijavcima kod Imotskog”. Međutim, presuda splitskog Županijskog suda nije izdržala “test” na Vrhovnom sudu, a bilo je doista zanimljivo pročitati i zbog čega: pravnim rječnikom, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, no “narodskim”, gotovo su s Vrhovnog suda “naložili” drugom sudskom vijeću (jer se ukinuta oslobađajuća presuda neće vratiti istoj sutkinji, već drugom sucu i vijeću) da Tanju Milas proglase – krivom!

U pitanju je tragedija unutar obitelji s ionako lošim odnosima, koja se pretvorila u pravi krimić. Krenimo s optužnicom: Tanja Milas tereti se da je svekrvu otrovala insekticidom karbofuranom, a učinila je to kako bi se riješila brige o skrbi nepokretne žene koju je hranila i čistila tri godine. Izabrala je dan kada je znala da će dulje biti same, uzela je otrov iz staklenke u ostavi i dala ga starici s hranom pa je Ana Milas ubrzo i preminula od trovanja.

Cijeli slučaj gotovo da i nije došao do suda. Tek naknadno (što je samo jedan od elemenata koji daje notu bizarnosti), sedam mjeseci naknadno, posmrtni ostaci žene su ekshumirani jer je Ivo Milas, liječnik u Zmijavcima, sin preminule i bivši suprug (u to vrijeme aktualni) optužene Tanje Milas, s odgodom posumnjao u trovanje.

Izrezak

Svoju odluku detaljno je obrazložila prije gotovo dvije godine (samom suđenju nije bila prisutna javnost – navodno zbog zaštite maloljetne djece, iako bi se po toj logici velika većina suđenja mogla odvijati iza zatvorenih vrata) sutkinja Ivona Rupić.

Oslobađajuću odluku je zasnovala na tri točke. Prva, ekshumacijom i kasnijom kemijsko-toksikološkom analizom te saslušavanjem vještaka patologa, nije isključena mogućnost drugog uzroka smrti. Pronađeni su tragovi karbofurana, međutim nije poznato da li je u pitanju bila smrtonosna doza.

Druga, nema dokaza ni očevidaca da je baš Tanja Milas stavila otrov u hranu, iako se doista isključivo ona brinula o ženi posljednje tri godine. Konačno treća, pitanje motiva nedostaje: da li je morala ubiti svekrvu kako bi napustila kuću zbog narušenih odnosa sa suprugom, zlostavljanja? Vijeće Županijskog suda smatralo je da nije, da je mogla otići u svakom trenutku, iako se bojala supruga, i bez trovanja svekrve.

E, takav dojam nisu stekli na Vrhovnom sudu. Pobrojali su neke propuste, odnosno “sugerirali” da novo vijeće “kritičkom analizom i svestranom ocjenom” malo bolje procijene dokazi te obrana okrivljene.

Prvenstveno je suce Vrhovnog suda “zažuljalo” što je Tanja Milas bila sama sa svekrvom cijeli dan, od ručka pa do večernjeg jogurta kojeg je dala nepomičnoj Ani Milas. Ta činjenica se nije dovoljno cijenila s obzirom na pronađeni otrov u tijelu, kažu na Vrhovnom sudu.

Zatim je izostala ocjena kako je uopće otrov došao u krv. Sud nije dovoljno pažnje obratio na činjenicu da je optužena znala za insekticid u ostavi i bila joj je poznata otrovnost za ljude.

Prvostupanjski sud zanemario je nelogično, u najmanju ruku neobično ponašanje za osobu koja nema što kriti: posljednji put je vidjela Anu Milas (kad je hranila) u 19,45 sati, a pronašla je mrtvu u 21,15 sati. Nije tada obavijestila muža (unatoč narušenim odnosima) koji je dežurao u ambulanti u Lovreću, ni svoje roditelji ni Hitnu pomoć.

Sve je ovo stav Vrhovnog suda, da ne bi bilo poslije kako je u pitanju prisila prema pravosudnom dužnosniku… I konačno, gotovo poziv na osuđujuću presudu, “krije” se pri kraju. Nisu niti malo uvjereni da se “ne može zaključiti kako je baš optužena dala otrov”. Jer, karbofuran je ušao u tijelo Ane Milas kroz usta…

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com