Vrući kolovoz: Za vikend ćemo se opet “kuhati” na temperaturama zraka blizu 40 stupnjeva!

vrućineKrajem ovoga tjedna počet će nam pritjecati pregrijani zrak sa sjevera Afrike, što znači da nas čeka novi toplinski val s temperaturama zraka koje će se do kraja tjedna u Dalmaciji ponovno penjati do čak 40 Celzijevih stupnjeva.

U posljednjem srpanjskom tjednu nastavit će se stabilno vrijeme uz nastavak niza vrućih dana. U ovome tjednu napunit će se punih 30 dana u kojemu najviše dnevne temperature zraka u Dalmaciji ne padaju ispod vrućih 30, a nema sumnje da će se taj niz nastaviti i dalje. Štoviše, u drugom dijelu tjedna, a osobito u dane vikenda, doći će do daljnjeg porasta temperature zraka zbog novog dotoka pregrijanog zraka podrijetlom sa sjevera Afrike, stoga nas očekuje još jedan val velikih ljetnih vrućina u kojem će se u dijelovima Dalmacije temperature zraka ponovno približiti 40°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će u ponedjeljak. U Dalmaciji će biti suho, samo je u pograničnog području s BiH popodne moguć slab i prolazan pljusak. Više oblaka bit će povremeno na sjevernom Jadranu gdje su lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom, a njihova mogućnost najveća je u večernjim satima. U noći će biti većinom tiho. Danju će puhati slabo jugo i jugozapadnjak koji će na sjevernom Jadranu povremeno biti umjereni, prema otvorenom popodne i umjereno jaki. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 19 do 26°C. Najviše dnevne temperature od 29°C ponegdje na sjevernom Jadranu, do 34°C u Dalmaciji.

Utorak će u Dalmaciji biti pretežno sunčan. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku s kojom još uglavnom u prvom dijelu dana može biti slabih prolaznih grmljavinskih nestabilnosti. U noći na sjevernom Jadranu prolazno umjerena, podno Velebita i jaka bura, u Dalmaciji tiho ili burin. Danju će puhati većinom slabo jugo i jugozapadnjak, na  moru sjevernog Jadrana vjetar do umjeren. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 19 do 26°C. Najviše dnevne temperature od 29°C ponegdje na sjevernom Jadranu, do 34°C u Dalmaciji.

Pretežno ili djelomično sunčano i suho bit će tijekom srijede. Popodne mjestimice umjeren razvoj naoblake. Noću tiho ili uz slab burin, danju će puhati većinom slabo jugo i jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene u odnosu na prethodne dane, najviše dnevne većinom od 30 do 36°C.

U četvrtak će promjenjivije biti na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, uz grmljavinske nestabilnosti čija je mogućnost najveća u večernjim satima. Uz obalu i na otocima srednje i južne Dalmacije većinom suho. Na sjevernom Jadranu puhat će slaba do umjerena bura koja će u noći na petak jačati, kada će podno Velebita imati olujne udare. U Dalmaciji danju većinom slab jugozapadnjak. Jutarnje temperature u zaobalju većinom od 17 do 21°C, uz obalu i na otocima od 22 do 27°C. Najviše dnevne temperature od 31 do 37°C.

Petak će biti pretežno sunčan i suh, samo su još u početku većinom na sjevernom Jadranu moguće slabe grmljavinske nestabilnosti. Ujutro na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena bura, podno Velebita jaka do olujna, u Dalmaciji slaba do umjerena bura. Danju će vjetar okretati na zapadne smjerove, na otvorenom moru može biti pojačanih udara tramontane u popodnevnim satima. Na sjevernom Jadranu nekoliko stupnjeva svježije, u Dalmaciji temperature zraka bez veće promjene.

Subota donosi pretežno sunčano i većini predjela suho vrijeme. Na sjevernom Jadranu su navečer moguće slabe i prolazne grmljavinske nestabilnosti. Ujutro će puhati većinom slaba bura, danju slab maestral. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu od 29 do 33°C, u Dalmaciji od 32 do 38°C.

Pretežno sunčano bit će i tijekom nedjelje. Pokoji pljusak moguć je na Kvarneru ujutro, a popodne u zaobalju. Na sjevernom Jadranu puhat će slaba do umjerena bura, u Dalmaciji noću tiho, danju uz slab maestral. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu od 30 do 34°C, u Dalmaciji od 34 do 39°C.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com