Svjedoci sukoba u Prološcu: Policija nije ni ogradila mjesto zločina

ivan porobićIvan Porobić (55), zvani Aki, iz Donjeg Prološca izgubio je životnu bitku poslije 10 dana provedenih u splitskoj bolnici nakon što ga je njegov susjed nakon svađe udario ispred lokalnoga kafića “Hajduk”.

Porobić je umro 24. srpnja zbog krvarenja u mozgu, u utorak je pokopan na mjesnom groblju u Donjem Prološcu, a odmah nakon toga počela je ozbiljna kriminalistička obrada nad njegovim susjedom, 50-godišnjim Ivicom M.B., zvanim Zajko, koji je do tada sve vrijeme bio na slobodi.

Uhićen je tek nakon Porobićeve smrti, a tereti ga se da je 14. srpnja u Donjem Prološcu, ispred ugostiteljskog objekta “Hajduk”, oko 15 sati objema rukama, točnije otvorenim dlanovima, udario Porobića u glavu, nakon čega je on pao na tlo zadobivši ozljede glave opasne za život.

Nakon što je u srijedu osumnjičeni doveden na ispitivanje u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, nad njim je otvorena istraga, a prijavljen je za kazneno djelo teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, za koje je zaprijećena maksimalna kazna od 15 godina zatvora.

Iako je njegova žrtva mrtva, Ivica M.B. je završio u istražnom zatvoru zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela jer je iz njegovih dosadašnjih prijava razvidno da je sklon ovakvom ekscesnom ponašanju s obzirom na to da je već osuđivan za prijetnje i nedopušteno držanje oružja.

Porobićeva supruga Karolina, koja živi i radi u Njemačkoj, došla je u Proložac čim je doznala što se dogodilo njezinu mužu.

– Policija je evidentirala da je moj muž popio prije tog nesretnog događaja šest piva i da je imao dva promila alkohola u krvi, a nigdje ne piše koliko je promila imao počinitelj. Ja ni sada ne znam što je prethodilo ovome, osim da se radilo o svađi njih dvojice koja je rezultirala skidanjem naočala i bacanjem ključeva.

Znači, ja ni sada ne znam što se dogodilo, službeno. Kad sam od policije tražila zapisnik, rekli su mi da ga nemaju jer su ga proslijedili na tužiteljstvo. Moj je muž volio popiti, ali nije bio liječeni alkoholičar, kako se navodi u policijskom izvješću, i uvijek bi svoj auto neogreban dovezao kući, te nikad nije padao i teturao od pijanstva. Došao je u “Hajduk” oko 12 sati i nije mi jasno da je u tri sata mogao nakupiti toliko promila, kako piše u izvještaju.

Posebno me je pogodila izjava jednog policijskog inspektora koji mi je rekao: “Nitko nije došao da palicom ubije vašeg muža.” Istina, policija je ispitala desetak svjedoka, koji su davali razne izjave. Poslali su na teren neiskusne policajce, nekog momka i curu, a poslije se tijekom obrade činilo sve da se događaj prikaže kao nesretni slučaj. Čak ni taj prostor gdje je moj muž pao nakon udarca nije bio ograđen policijskim trakama niti je nacrtano mjesto gdje je stradao, niti gdje je bio počinitelj i ostali svjedoci.

– Zato sam zatražila obdukciju i angažirala odvjetnika jer mi ovaj slučaj nećemo pustiti tek tako. Mojem je mužu pukla lubanja u dužini od osam centimetara, stradao mu je mali i veliki mozak, i da je ostao živ, bio bi teški invalid. Radi utvrđivanja istine, sreća je što se ovaj događaj zbio usred dana, jer da je bila noć, bila bi i druga priča, budući da znam čovjeka iz našega kraja koji je poginuo noću, a nitko za to nikada nije odgovarao – rekla nam je gospođa Karolina Porobić.

 IZVOR: Slobodna Dalmacija

 

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com