MI za IM: Priopćenje za javnost o (ne)regulaciji lokalnog prometa u gradu Imotskom

promet imotskiMI za IM su  poslali priopćenje za javnost o (ne)regulaciji lokalnoga prometa u gradu Imotskom koje prenosimo u cijelosti:

“Svi smo svjedoci svakodnevnoga nereda u regulaciji lokalnoga prometa i provođenju mjera naplate parkinga na području Grada. Bez obzira što su građani Imotskoga naviknuti na neregularnosti lokalnoga prometa, zato što s istima svakodnevno žive u simbiozi, problemi postaju očitiji tijekom turističke sezone, kada je puno veća koncentracija ne samo osobnih automobila, nego i turističkih autobusa. Osim toga, javlja se i problem naplate parkinga pa se tako događaju situacije selektivne naplate parkinga, naplate kazni bez obzira na plaćeni parking preko m-parking aplikacije i slične besmislice.

Zbog sumnji na neregularno „uređenje“ lokalnoga prometa u Gradu Imotskom, odlučili smo se obratiti Policijskoj postaji Imotski i zatražiti informaciju o suglasnosti MUP-a s trenutno važećom odlukom Gradskoga vijeća o regulaciji prometa i naplati parkinga na području Grada. Naime, članak 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje da jedinice lokalne samouprave u skladu s odredbama označenog zakona, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, uređuju promet na svome području, tako da određuju među ostalim parkirališne površine, način i zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja.

U odgovoru PP Imotski stoji da je odluka Gradskoga vijeća donešena i objavljena u Službenom glasniku grada Imotskoga  te da u navedenoj odluci nigdje nije vidljivo da je donešena uz prethodnu suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova. Istu odluku nam je PP Imotski i priložila uz svoj odgovor.

Iako se u samoj odluci Gradskog vijeća ne može naći suglasnost MUP-a, mogu se pronaći ostali propisi, čijem nepoštivanju svakodnevno svjedočimo, a koji uzrokovani jednostavnom nebrigom unose nered u javni prostor kako za stanovnike tako i posjetitelje koji dolaze u naš grad.

U ovom se trenutku pitamo, čemu služi Gradsko vijeće i čemu služe odluke istog tog vijeća ako će se svjesno kršiti i selektivno provoditi odluke tok istog vijeća. Također, pitamo naše lokalne vlastodršce, kako se osjećaju kad sa svojih prijestolja kroz prozore gledaju automobile parkirane u pješačkoj zoni, konkretno u ulici dr. Ante Starčevića? Kako se osjećaju kada vide autobus parkiran na vidilici Modrog jezera dok naši ugostitelji sami sjede na terasama za koje Gradu plaćaju najam? Imate li listu s imenima i registracijskim oznakama pojedinaca kojima se parking naplaćuje i onih kojima se ne naplaćuje? Temeljem kojeg zakona selektivno provode svoje odluke vezane uz promet i to bez suglasnosti MUPa za regulaciju prometa i naplatu parkirališta na području grada Imotskog? Šta poduzimate kako bi se smanjio prometni kaos na križanju glavnih prometnica u Glavini (križanje prema centru P&S)?

Izgleda da je Imotski stvarno najprikladnije mjesto za Igre prijestolja. Jer vaše igre više nemaju smisla, vaš nerad stvara veći umor od rada, vaša indolentnost jednostavno nema granica.

Nećemo šutjeti,

MI za IM, nezavisna udruga građana Imotski”

 

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com