Imoćanin Mijo: “Bježao sam iz škole, a sad sam zadivio Cambridge!”

mijo zujićMijo Zujić, 24-godišnji Imoćanin, student je pete godine Pomorskog fakulteta u Splitu, odjel Elektrotehnika. Sve godine studija ima visok prosjek ocjena i u listopadu ili studenom će diplomirati.

Prije nepunih mjesec dana ovaj je mladić zajedno sa svojim mentorom profesorom Darkom Kovačevićemimao jedno stručno predavanje, zapravo, predstavio je svoj znanstveni rad na prestižnom engleskom sveučilištu u Cambridgeu pod naslovom “Min-Max kontrola prijenosnih karakteristika modela tehničkih i netehničkih sustava”.

I ono najzanimljivije – tamošnji stručnjaci ostali su bez teksta – zadivljeni prezentacijom.

Pred njim je budućnost

– Da, ja sam, istina, bio Mijina potpora, no on je to tako demonstrirao da sam i ja ostao zapanjen. U našem malom, skromnom elektroničkom odjelu na Pomorskom fakultetu radili smo danima, vježbali, jer nije mali izazov predstaviti se na Cambridgeu. U konačnici, tamošnji stručnjaci ostali su zapanjeni, ne mogavši vjerovati na koji smo zapravo revolucionaran način predstavili taj naš rad.

Konačno, moram priznati da se pokazalo ono u što sam vjerovao, da je Mijo neosporan talent, pametan mladić, pred kojim je budućnost, i u takvu pamet treba ulagati – siguran je bio prof. Kovačević kada smo ga upitali kako ocjenjuje Mijin nastup u Engleskoj.

mijo zujić i darko

Isto tako prof. Kovačević spomenuo je i jedan detalj koji upotpunjuje cijelu ovu priču.

– Tako jednom dođe meni student Mijo Zujić i onako odvažno reče da bi mi želio biti demonstrator na odjelu. Gledam ga, fascinirao me svojom odlučnošću. I kod mene nije bilo dvojbe, primio sam ga i nisam pogriješio.

Pred njim je budućnost, treba u njega i slične njemu ulagati. Kojom srećom da je bilo novca kad smo slične demonstracije imali i u Buenos Airesu i Pekingu, gdje smo se prijavili, i bili primljeni, cijeli svijet bi znao što imamo – kaže nam prof. Darko Kovačević.

A Mijina priča seže još u srednjoškolske dane u Imotskom. Živahan učenik, pametan, ali prevrtljiv. Kada bi mu se prohtjelo, došao bi na nastavu, kada ne, izostao bi. Nisu to bili neki veliki problemi, jer je imao kućni odgoj, ali je većina profesora bila skeptična u vezi s njegovom budućnosti. Prosječan đak, pametan, ali neodgovoran. A i priča koju nam je ispričao njegov otac Zvone djeluje pomalo nestvarno:

‘Neću iznevjeriti’

– Moram priznati da sam i kao roditelj bio zabrinut što će s nji biti dalje. Onda je položio prijemni na Pomorskom fakultetu i baš taj dan pred upis rekao mi je odlučno: “Tata, ja se od danas mijenjam, upisat ću fakultet, težak je, ali ja to znam i to je moj izazov. Neću iznevjeriti tebe i mamu i Mijo će vam biti na ponos.”

Kao roditelj, u duši sam se radovao, ali dani iz srednje škole su me pritiskali, nisu mi davali mnogo razloga za veselje. Ali, evo, danas je moj Mijo meni na veliku diku i ponos – veli nam otac Zvone.

– Ma znam da smo i ja i moj profesor to odradili u Engleskoj da su svi ostali zapanjeni. Sada ću diplomirati, ali žarko bih se želio posvetiti istraživačkom, znanstvenom radu.

Imam u sebi špirita da bih mogao postići nešto veliko. No, za doktorat i znanstveni rad treba novca, a to će, bojim se, biti problem. Kada bi netko pomogao, bilo bi dobro, a ja obećavam da neću iznevjeriti – rekao nam je samozatajni Mijo.

Imotska pamet pred kojom je budućnost. A u tu pamet mladih i odlučnih ljudi trebalo bi ulagati.

Oni će Hrvatsku učiniti sretnom zemljom.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com