15. jubilarni Ganga fest Slivno

ganga fest slivno 1Kada je u ljeto 2000. god. tadašnji  župnik župe Slivno u Imotskoj krajini, fra Rafael Begić, okupio Slivanjce te rekao kako bi kao vjerni čuvari baštinskog naslijeđa Imotske krajine, posebno izvorne gange, trebali jednim susretima ljeti okupiti se i zapjevati, pozvati prijatelje i zapjevati s njima, nitko nije mogao zamisliti da će  petnaest godina poslije upravo Slivno biti mjesto  koje će okupiti sve ono najvrjednije u gangi, guslanju i diplanju. Sinoć se pokazalo da je Ganga fest u Slivnu pravi izlog narodnih običaja, ali i izlog divnih narodnih nošnji. I ne Imotskog kraja, već i cijele Dalmatinske zagore te susjedne Hercegovine.

ganga fest slivno 2

Oko pet tisuća posjetitelja, tridesetak grupa i pojedinaca, sedam guslara, diplari, odlična organizacija udruge žena Slivanjka, sve to učinilo je lijepu večer ispred znamenite slivanjske škole.

Ganga fest otvorio je dožupan Luka Brčić, pozdravio je nazočne fra Rafael Begić i sadašnji župnik fra Željko Tolić. Fra Rafael je dobio zasluženu zahvalnicu kao utemeljitelj  festa. Zdravica poznatog Grubinjana Ivana Jonjića Ljoljića bila je uvertira u početak fešte.

Onda su po tradiciji Ivanka Luetić i Ivica Prgomet pozvali prijavljene skupine gangaša i diplara. Zaorila se ganga iz grla pjevača iz Podbablja, Runovića, Zmijavaca, sve tamo do Ciste, Muća, Dicma. Zapjevala se i rera, čulo se pjevanje gangaša iz Tomislavgrada.

ganga fest slivno 3

Zapišite i ono najvrjednije, veli nam Ivanka Luetić, vidite kako gangu pjevaju i najmlađi, djeca, budući čuvari baštine. Oni su garancija da će Ganga fest u Slivnu opstati i ostati.

„Spomenite da su naši sponzori Slivanjci iz Amerike, Francuske, Njemačke, mnogi su samo za ovu priliku došli u svoj rodni kraj. Da njih nema bilo bi nam teško sve skupa organizirati.“, veli nam predsjednica udruge žena Slivanjke Branka Barić.

ganga fest slivno

I dok se razlijegala ganga, odjekivao je na sjeveru Velim, na jugu Biokova. Čuli su se i mirisi ukusne slivanjske mlade janjetine, a njih je bilo tridesetak na ražnju. Vina domaćeg, kruha ispod sača i onoga najljepšega, neizmjernog gostoprimstva Slivanjaca.

ganga fest slivno 4

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com