Ljeto će “ošinuti” repom: Slijedi još jedan val izraženih ljetnih vrućina!

vrućineU drugoj polovini tjedna slijedi nam povratak vrućina, a temperature zraka će prelaziti i vrlo vrućih 35 Celzijevih stupnjeva.

Vruće kolovoško ljeto prekinula je početkom druge polovice mjeseca ciklona koju smo nazvali Emilije. Tako se prekid ljetnih vrućina poklopio s vjerovanjem pučkih meteorologa koji katolički blagdan Velike Gospe (15. kolovoza) vezuju s dolaskom kiše i  prekidom ljetnih vrućina.

Ciklona je djelovala na vrijeme od 15.-22.kolovoza. U nekim je mjestima, i na Jadranu i u unutrašnjosti u proteklih  sedam dana palo više kiše od mjesečnog prosjeka, a on je mjestimice  bio dosegnut i u samo jednom danu. Mjesečni prosjek oborine za kolovoz je (od mjesta za koje smo analizirali podatke)  premašen u Dubrovniku, Hvaru, Karlovcu, Kninu, Sisku, Splitu i Šibeniku.

Mjesečni oborinski saldo rijetko gdje će se u Dalmaciji do kraja mjeseca povećati. Najveću šansu pljuskova ima područje Zagore tijekom utorka. U drugoj polovini tjedna slijedi nam povratak vrućina, a temperature zraka će prelaziti i vrlo vrućih 35 Celzijevih stupnjeva!

Danas će na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, najviše u zaleđu Istre i Kvarnera. U većem dijelu Dalmacije bit će pretežno ili djelomično sunčano, a promjenjive naoblake uz mogućnost slabog pljuska u drugom dijelu dana bit će uglavnom u sjevernoj Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji puhat će umjereno jugo koje na moru može biti jako. Južnije od Šibenika slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 11 do 16°C u Zagori, od 17 do 22°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature bit će od 25°C ponegdje u Istri do 30°C ponegdje u Dalmaciji.

U utorak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Na sjevernom Jadranu će većinom još u prvom dijelu dana biti mjestimičnih grmljavinskih pljuskova, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Uz obalu i na otocima Dalmacije većinom suho, popodnevnih pljuskova bit će u Zagori i samo ponegdje nad obalnim gorjem. Jugo će sve više slabiti tijekom dana, a kasno popodne i navečer na sjeverom Jadranu će zapuhati umjerena, podno Velebita i jaka bura s olujnim udarima. Drugdje slaba bura. Jutro će biti malo toplije u odnosu na utorak, a najviše dnevne temperature većinom od 27 do 31°C.

Srijeda većini predjela donosi pretežno sunčano vrijeme. Popodne samo ponegdje u Zagori i nad obalnim gorjem može biti slabih i prolaznih grmljavinskih pljuskova. Ujutro će puhati slaba bura, podno Velebita još umjerena do jaka, danju će prestati i u većini predjela okrenuti na slab maestral.  Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 11 do 16°C u Zagori, od 17 do 22°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature bit će od 28 do 33°C.

Četvrtak donosi pretežno sunčano ili vedro vrijeme. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, danju će puhati slab, popodne na moru Dalmacije ponegdje umjeren maestral. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene, najviše dnevne većinom od 29 do 34°C.

Pretežno vedro ljetno vrijeme nastavit će se u petak. Noću će biti tiho ili uz burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Od jutra natprosječno toplo, danju vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 31 do 36°C ponegdje u Zagori.

Pretežno sunčano bit će u subotu. Noću tiho ili uz burin, danju će puhati slab do umjeren maestral koji popodne na otvorenom ponegdje može biti pojačan. Bit će izrazito toplo za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama od 32 do 38°C.

Nedjelja će biti pretežno vedra. Noću tiho ili uz burin, danju umjeren maestral. Velike ljetne vrućine bit će prisutne i tijekom nedjelje, a najviše dnevne temperature bit će od 31 do 37°C.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com