Ljeto će se produžiti i na prve dane rujna, a onda pripremite kišobrane

promjena-vremenaKrajem tjedna sinoptička situacija počet će se bitno mijenjati, pa će osobito u dane vikenda u Dalmaciji biti nestabilnije i barem malo svježije. Svi oni koji čekaju zamjetan pad temperature zraka morat će se strpiti do sljedećeg tjedna.

Ponedjeljak je posljednji dan kolovoza, a time i klimatološkog ljeta. Za koji dan će nam stići obrađeni klimatološki podatci za kolovoz i cijelo ljeto, no nema sumnje da će ovogodišnje ljeto ostati u upamćeno po rekordnim vrućinama i gotovo rekordnim brojem vrućih dana. Također se već sada kazati da su sezonske prognoze koje su najavljivale (vrlo) sušno ljeto pogriješile.

Ljeto je ostalo “dosljedno” sebi, pa i na samom kraju kolovoza bilježimo temperature zraka koje su više od prosjeka za dio godine. Ne samo da temperature zraka u najtoplijem dijelu dana u cijeloj Dalmaciji prelaze vrućih 30, već i ponegdje i vrlo vrućih 35°C.

Ovako vrijeme donosi nam prostrana i stabilna anticiklona, odnosno polje visokog tlaka zraka nad našim dijelom Europe, a ono će podržavati stabilno ljetno vrijeme u Dalmaciji većeg dijela novoga tjedna. Ipak, krajem tjedna sinoptička situacija počet će se bitno mijenjati, pa će osobito u dane vikenda biti nestabilnije i barem malo svježije. Svi oni koji čekaju zamjetan pad temperature zraka morat će se strpiti do sljedećeg tjedna kada se konkretno zahlađenje konačno očekuje i u Dalmaciji.

U ponedjeljak nas očekuje pretežno vedro vrijeme. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguća magla. Noću tiho, ponegdje uz obalu slab burin. Danju će u Dalmaciji puhati slab maestral, na sjevernom Jadranu slabo jugo koje navečer ponegdje na moru može biti umjereno. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 21 do 26°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C.

Pretežno vedro bit će u utorak. Noću i rano ujutro ponegdje u zaobalju magla. Noću tiho ili uz burin, danju će u većini predjela puhati slab maestral, na zapadnoj obali Istre većinom slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 19°C, uz obalu i na otocima od 20 do 26°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C.

Stabilno ljetno vrijeme nastavit će se u pretežno vedru srijedu. U noći i rano ujutro ponegdje je u zaobalju moguća magla, a poslijepodne u zaleđu Istre samo ponegdje može biti slabih i prolaznih pljuskova. Noću većinom tiho, danju će puhati slab maestral, rijetko gdje na moru Dalmacije popodne umjeren. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 21 do 26°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C.

U četvrtak će u Dalmaciji biti pretežno vedro. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku, i uz mogućnost za slabe i mjestimične pljuskove s grmljavinom, većinom u zaleđu Istre i Kvarnera. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka bit će u neznatno porastu u odnosu na prethodne dane, najviše dnevne većinom od 29 do 34°C.

U petak će na sjevernom Jadranu biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz grmljavinske pljuskove koji su najizgledniji kasno navečer. U Dalmaciji djelomično sunčano i veći dio dana suho, ali se navečer lokalno očekuje porast naoblake uz slabe pljuskove, osobito u sjevernoj Dalmaciji. Puhat će većinom slabo do umjereno jugo. Na moru u drugom dijelu dana prolazno može biti i jakog juga. Od jutra toplo i sparno, najviše dnevne temperature od 27 ponegdje na sjevernom Jadranu do 33°C na jugu Dalmacije.

Subota će biti vrlo promjenjiva, izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Gotovo su posvuda mogući pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i izraženiji neverini. Jugo će danju sve više slabiti, popodne u mnogim predjelima i prestati, te okrenuti na slab jugozapadnjak. Jutro toplo. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu od 25 do 28°C, u Dalmaciji od 28 do 32°C.

U nedjelju na sjevernom Jadranu više sunčana vremena, a u Dalmaciji promjenjivo uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz kišu ili slabe pljuskove s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu će zapuhati slaba do umjerena bura, navečer će jačati. U Dalmaciji većinom slab vjetar zapadnih smjerova, navečer okretati na slabu do umjerenu buru. Posvuda još malo svježije.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, sljedeći tjedan očekuje nas znatno svježije vrijeme. Ljetne vrućine, čini se, postaju stvar prošlosti već unutar 10 sljedećih dana, a pad temperature zraka najviše ćemo osjetiti u noćnim satima. Pad temperature zraka sljedećeg tjedna neće biti popraćen kišom, već stabilnim vremenom, ali i burom.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com