Velike štete na dijelu Imotskog polja

nevrijemeNeće imotske poljoprivrednike, pa neće. Nakon prošlogodišnje vrlo loše poljoprivredne godine uništene čestim oborinama, ove godine s puno nade očekivao se urod voća i povrća, ponajviše grožđa. I kada je sve išlo k tome da urod bude među najboljima u posljednjih desetak godina, opet tragedija.

uništen vinograd u grubinamaU subotu oko 21 sat na dijelu Imotskog polja u općinama Podbablje i Proložac, te dijelom na području samog  grada Imotskog, počelo je prvo grmjeti, potom se sručio pljusak praćen jakim vjetrom i tučom. U svega 19 minuta uništen je kod mnogih vinogradara cjelokupni godišnji trud. U tih 19 minuta palo je, prema riječima imotske meteorologinje Seke Livajić, ravno 20 litara kiše.

nevrijeme vinarija

Pođimo redom. Tuča je kao po nekom šablonu zahvatila jugozapadni dio Imotskog polja, na predjelu Brižine  kod imotske vinarije, potom dio Šumeta u općini Proložac i jedno od najplodnijih dijelova Mujića polje. Na imotskoj vinariji vjetar je podigao u zrak i srušio dva velika aluminijska tornja, spremišta, postavljena još prije tridesetak godina. Šteta se tek procjenjuje.

uništen voćnjakLokalna prometnica od Kamenmosta do Vinarije bila je blokirana isčupanim vrbama. U voćnjaku Zdravka Gadže velika šteta, uništeni nasadi jabuka. Kod ostalih okolnih voćara ista ili još gora situacija.

uništeni vinogradi

U Šumetu uništen plastenik uzornog poljoprivrednika Zdravka Lasića.

uništen plastenik s krizantemama 1

„To vam je bilo kao u nekom filmu. Prvo je zagrmjelo, zapuhalo pa onda tuča veličine jajeta. Tako nešto nisam doživio. I vidite deset tisuća strukova krizantema je uništeno, cijeli plastični krov. Osigurao plastenik nisam. Prije par godina davao sam za neko osiguranje i evo sada mi se ovo dogodilo. Štetu procjenjujem u grubo oko 100 tisuća kuna.“, veli Zdravko.

uništen plastenik s krizantemama

U rastrganim najlonima velike količine leda koje su se zadržale i više od 15 sati.

uništen vinograd 2

Lijepi vinograd dr. Ivana Đole Vukovića u potpunosti ogoljen. Niti jednog lista na lozama, tek dozreli grozdovi na zemlji.

petar vuković

„Silno sam razočaran i ne toliko štetom, koliko sam uživao u tom vinogradu, obilazio ga svaki tjedan, gledao kako lijepo napreduje grožđe. Sada sam zaista tužan. Ako u ova dva dana ne skinemo ovo grožđe kojemu je trebalo bar još par dana sunca, onda možemo sve baciti. Pokušat ćemo spasiti što se dade.“, veli dr. Vuković.

ante divić

Razočaran je i Ante Divić koji se brinuo o njegovom vinogradu, pa Luka Vuković, dr. Petar Vuković, Ivan Vuković, sve uzorni vinogradari iz Grubina čiji su vinogradi na zaista lijepim položajima i zdravoj zemlji. No tuča je bila nemilosrdna.

uništeno grožđe

„Meni je uništen vinograd, mojim susjedima isto. Vidite nema jednog lista na lozi, a grozdovi su oštećeni. Ni sam ne znam što ću!“, jada se poljoprivrednik Luka Vuković.

uništen vinograd

Svega kilometar sjevernije kataklizmičke scene ispred kuće Petra i Zdravka Rašića uz samu rijeku Vrljiku. Orkanski vjetar jednostavno je iz korijena isčupao tri jablana, svaki visine preko trideset metara. U korijenu je ostavljena rupa duboka više od dva metra, razvaljen asfalt.

uništen asfalt

„Meni je 83 godine i ja sam u veljači 1955. godine kada sam došao iz vojske zasadio ove jablane. Bilo je kiša i nevera, bura i oluja, ali nikada ovako. Sve u deset minuta. Srića Božja da mi nisu pali na kuću već u vrt. Uništeni su mi zidovi i povrće. Stari zid koji je još gradio pokojni veleposjednik Pave Radovinović. Ima mu sedamdeset godina. Žao mi je mojih jablana, ali žao mi je i velikog i najpoznatijeg jasena na rijeci Vrljici. Koje lijepo stablo, jednostavno iščupano sa korijenom. Pa kakav je to vjetar bio?!, veli nam stari Petar, pokazujući zajedno sa susjedom učinke oluje.

srušeni jablanovi

 I tako u nedogled u Šumetu, Grubinama, Mujića polju, oko izvorišta rijeke Vrljike. Gdje god je prošla silna nevera. Štete se neće moći procijeniti još danima, ali su zaista velike. Ljudi traže i proglašenje elementarne nepogode. Stvarno je strašno.

pali jablani

Kako li je to nevrijeme bilo „tempirano“ svjedoči i činjenica da je južni dio polja u općinama Zmijavci i Runovići na svu sreću ostao netaknut. Tu je palo samo malo kiše.

pao jablan

srušen jablan

uništen asfalt i srušen jablan

uništen asfalt is rušeni jablanovi

 

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com