Sljedeći tjedan vraća se ljeto

sunčano vrijemeOvoga tjedna zima, a sljedeći se vraća ljeto. Tako bi se mogao sažeti meteorološki izvještaj za Dalmaciju.

Zbog bure se ohladila Dalmacija od sjevera do juga, a najhladniji je jutros bio Sinj u kojem je u 8 sati izmjereno samo 9 stupnjeva. Samo stupanj ugodnije bilo je u obližnjem Otoku, a zahladilo je i u okolnim mjestima, kako u Zagori tako i uz obalu, te na otocima.

Osjećaj hladnoće pojačavala je bura pa su uz tako niske temperature i jaku, te na mahove olujnu buru sada pri kraju ljeta trebali topli rukavi, kao usred zime.

Svježa jutra s burom će potrajati još koji dan, a nakon vikenda evo nam ljeta! Ako je suditi po zadnjim meteorološkim modelima, sljedeći tjedan bi temperature posvuda mogle biti oko 30 stupnjeva, a mjestimično i toplije!

Ostvari li se takva prognoza, to znači da bi pri samom kraju kalendarskog ljeta temperature tijekom cijelog dana mogle biti prave ljetne.

Takvu mogućnost vidi Ivana Havrle Kozarić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda:

– Teško je sada reći što će se doista događati no ono što se sada vidi je porast temperature od  nedjelje i to zbog jakih strujanja koja će se vjetar s bure okrenuti na južne smjerove. Nakon razdoblja hladnijeg vremena, do vikenda nas očekuju sve topliji dani, a zatim bi temperature posvuda trebale prijeći i 30 stupnjeva – kaže Havrle Kozarić, a to se uklapa u mjesečnu prognozu za rujan koja je predviđala iznadprosječne temperature.

Novim vrućinama u sljedećem tjednu, u ovom će tjednu prethoditi hladna jutra, poput utorka ujutro što su najbolje potvrdile zimske temperature niže i od 10 stupnjeva. Pohladna jutra nas očekuju i sljedeća dva dana, najavljuje Havrle Kozarić.

– Očekuju nas svježa, prohladna jutra, takvo će prilike zbog bure potrajati do vikenda, no valja znati da će danju biti sve toplije. Ipak zbog bure će se more još ohladiti ovih dana – kaže Havrle Kozarić, a to su najbolje potvrdile jutarnje temperature mora u srijedu od 23 do 25 stupnjeva.

Uoči novog zatopljenja sljedećeg tjedna samo na početku novog tjedna  Dalmaciju očekuju lokalni pljuskovi, no od srijede bi, kažu u DHMZ-u trebalo biti sve sunčanije i sve toplije.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com