Zdravko Meter o dojmovima s državnog natjecanja u oranju

zdravko meterProtekli vikend u Suhopolju je održano 13. nacionalno natjecanje u oranju i 4. natjecanje u oranju konjima. Radi se o poljoprivrednoj manifestaciji natjecateljskog karaktera, kojemu je ove godine domaćin bila Virovitičko – podravska županija, a cijeli je događaj organiziran pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Na natjecanju je sudjelovalo šesnaest županija sa zastupljena trideset i dva sudionika, uz sudjelovanje petnaest orača u zasebnoj kategoriji oranja konjima.

Splitsko – dalmatinsku županiju zastupali su Ante Kapetanović iz Ogorja te Zdravko Meter iz Prološca, svaki u svojoj kategoriji, a nakon što su to pravo izborili u županijskom dijelu natjecanja. Nakon zasluženog odmora poslije povratka s puta i realiziranih privatnih obaveza, Zdravko Meter je za Dalmacija news sažeo svoje dojmove s natjecanja:

– Na ovim natjecanjima sudjelujem već čitav niz godina, tako da sam dobro upoznat s organizacijskim plusovima i minusima, koji su se događali prethodnih godina. Međutim, moram istaknuti da je ovogodišnje natjecanje u Suhopolju bilo uistinu primjereno organizirano. Stoga upućujem sve pohvale organizatorima. Bez pretjerivanja mogu kazati da je čirava manifestacija bila organizirana na razini najboljih svjetskih natjecanja ovakve vrste. Posebno ističem susretljivost i gostoljubivost domaćina, koji su čak uspjeli osigurati zaštitu od kiše i lošeg vremena, velikom broju onih koji su došli promatrati ovo natjecanje.

Iako je kiša cijelo vrijeme ometala sudionike natjecanja, loše vremenske prilike nisu utjecale na stupanj motivacije sudionika natjecanja.

– Svi natjecatelji su dali sve od sebe da pokažu kako i u nepovoljnim vremenskim uvjetima mogu ostvarivati dobre rezultate. Zemlja je bila natopljena kišom, bilo je uistinu dosta blata pa su se u tim uvjetima neki snašli bolje, neki lošije, ali sve je to dio natjecateljske forme i samih nastupa orača.

Ove su godine nadležne službe Splitsko – dalmatinske županije osigurale i nove plugove svojim natjecateljima:

– Novi plugovi su stvarno dobri i moram naglasiti da mi je drago što su nadležne institucije u našoj županiji, prepoznale važnost ove nabavke. Mislim da će od ovih plugova u budućnosti i mlađi polaznici poljoprivrednih škola itekako imati velike koristi. Pomalo žalim što nisam imao više vremena za usavršavanje tehničkih karakteristika samog pluga jer bi, u tom slučaju, rezultati možda bili i bolji. No, ipak sam i desetim mjestom zadovoljan plasmanom.

Spomenimo da je u kategoriji plugova premetnjaka pobijedio Tomislav Kuharić iz Krapinsko – zagorske županije, a u kategoriji plugova ravnjaka Saša Višak iz Koprivničko – križevačke županije.

Iako je čitavo natjecanje proteklo bez osobne nazočnosti ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, to ne znači da političari nisu bili zastupljeni u velikom broju. Kao zanimljivost spomenimo i sudioništvo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji se nije ustručavao pokazati svoje umijeće u oranju plugom kojeg vuku konji. Pokazao je zavidnu vještinu, za koju je ustvrdio da potječe iz vremena njegovog ranog djetinjstva i mladosti. Na radost mnogobrojnih prisutnih promatrača ove poljoprivredne manifestacije.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com