Pobuna s obiju strana Biokova: Nećemo u rezervat!

park prirode biokovoKonačno saborsko usvajanje Prostornog plana Parka prirode Biokovo, dokument s državne razine na koji se čeka 12 godina, podiglo je pravu orkansku buru na terenu zbog izmjene granica utvrđenih 1981. godine prilikom proglašenja Biokova zaštićenim područjem.

“Granice su protuzakonito izmijenjene i proizvoljno tumačene u postupku donošenja prijedloga prostornog plana, što je neprihvatljivo općinama povezanima upravo Biokovom.

Ne uvažavajući ranije primjedbe jedinica lokalne samouprave, Vlada je 25. srpnja prihvatila Nacrt plana kao konačnu verziju i uputila Saboru na donošenje dokumenta prostornog uređenja zaštićene planine sa značajnim odstupanjima od granica definiranih u dokumentima prostornog uređenja županijske i lokalnih razina”, navodi se u upozorenju koje je, s brojnim kartografskim i faktografskim prilozima, predsjedniku Sabora Josipu Leki uputio LAG “Adrion” s potpisima načelnika općina Brela, Baške Vode, Tučepa, Šestanovca, Zagvozda i grada Vrgorca.

Ne vežite brodove na Sv. Juri!

Činjenica da su općine doznale za izmjenu granica zaštićenog područja tek nakon što je Vlada RH usvojila Prijedlog plana nameće pitanje tko je i u čijem interesu povlačio novu crtu granice Parka prirode.

Proglašavanjem Biokova parkom prirode 1981. godine utvrđen je obuhvat od 19.550 hektara, kao i granice zaštićenog područja. Od tada je izrađeno više prostornoplanskih dokumenata županijske i lokalnih razina, od kojih je svaki dobio potrebne zakonske suglasnosti i mišljenja, usvojeni su i kao takvi se primjenjuju, tvrde općinari.

U dopisu upozorenja predsjedniku parlamenta Josipu Leki navodi se i slučaj Botaničkog vrta Kotišina u Makarskoj, koji je, još prije nego što je Vlada usvojila Nacrt plana, izdvojen iz zaštićenog područja, pripojen komunalnom javnom poduzeću i odmah je dobio stalno zaposlenog direktora(icu).

– Višekratno smo upozoravali na nepravilno tumačenje granice parka. Posebno smo isticali primjer zaseoka Topići, koji je u svim prostornoplanskim dokumentima bio izvan granica zaštićenog područja, da bi se sada najednom novim Nacrtom prijedloga prostornog plana našao unutar Parka prirode.

To se fino vidi u kartografskom prikazu. Koliko je traljav način donošenja plana, dovoljno govori podatak da je prije tri godine u stručnoj podlozi bilo napisano da se na vrhu Sv. Jure zabranjuje vezivanje ribarskih brodova i manjih brodica. Očito se plan prepisivao, pa se zaboravilo izbaciti rečenice koje za Biokovo ne stoje. Idu izbori, pa netko hoće dobiti poene na makarskoj žičari i pod svaku cijenu donijeti plan, bez obzira na to što će oštetiti građane – naveo je Josko Roščić, načelnik Baške Vode.

Zamjerke sa sjevera i juga

Peticiju je također potpisalo stanovništvo Topića, izražavajući protivljenje novoj granici koja ide tzv. Napoleonovom cestom.

Na protuzakonitosti se osvrće i Miroslav Gaće, načelnik općine Zagvozd, koji je prije upućivanja primjedbi predsjedniku Sabora Josipu Leki dopisima upozoravao na nepravilnosti Ministarstvo graditeljstva i Hrvatski zavod za prostorni razvoj.

Nova granica posve je nelogična.

– U prvom redu je protuzakonita, jer za izmjenu granice mora se provesti poseban postupak u kojem mora sudjelovati i Zagvozd, kao administrativna jedinica, jer nas se to direktno tiče.

Ovim potezima nečijeg pera brojna naselja općine Zagvozd ostala su u Parku prirode, čime su onemogućene ili ograničene brojne aktivnosti u smislu razvoja, što nama u Zagvozdu nije u interesu. Naše primjedbe da se naselja izdvoje sukladno granici iz 1984. godine odbijene su. Nije nam jasno djelomično prihvaćanje nastavka planirane žičare ili djelomično prihvaćanje prenamjene planinarskog doma te planiranog okretišta i parkirališta na kraju ceste Zagvozd – Kaoci – kazao je načelnik Zagvozda Miroslav Gaće.

Prvi čovjek Šestanovca Pave Čikeš uopće nije dobio odgovor na primjedbe plana.

– U Brelima, u naselju Škrabići, nije korigirano izgrađeno područje, sukladno rješenju Ministarstva regionalnog razvoja iz svibnja 2010. godine – ističe načelnik Stipe Ursić.

– Radi se o državnom zemljištu preko stotinu godina u posjedu fizičkih osoba. Izmjene granica onemogućavaju uređivanje vlasničkih odnosa. Izbrisana je također jedina poslovna zona, turističko-ugostiteljska, koja bi omogućila zapošljavanje. Jednostavno se ignoriraju potrebe i stanje na terenu – zaključuje Ursić.

Zaustavit će ruralni razvoj

Primjedbe na poteze u planskoj dokumentaciji ima i Vrgorac. Novi gradonačelnik Rudolf Grljušić navodi neucrtavanje makadamskog puta Veliko Guvno – Stružine, koji bi povezao sekundarna naselja i stočarskestanove, što je isto tako suprotno samim odredbama stručne podloge. Djelomično je odbijena izgradnja planinarske kuće.

– Ovakvo isključivanje lokalne zajednice iz postupka izrade stručne podloge rezultiralo je nastankom brojnih ograničavajućih faktora za ukupni razvoj područja u obuhvatu Parka prirode Biokovo.

Planirana zaštita prirode onemogućava bilo kakve sadržaje na sjevernoj strani Biokova i koči razvoj cjelokupnog zabiokovskog kraja, u prvom redu turizma, o kojemu se samo deklarativno govori. A sve spomenute općine okupljene su u akcijsku grupu “Adrion” s ciljem provedbe programa ruralnog razvoja direktno vezanog uz prostornoplansku dokumentaciju.

Zato molimo Hrvatski sabor da zaustavi nezakonitosti donošenja prostornog plana za Park prirode Biokovo – rekla je Dragica Roščić, voditeljica LAG-a “Adrion”.

IZVOR: Slobodna Dalmacija
Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com