Speleo – naučna akcija u Crvenom jezeru

speleo akcija crveno jezero 1Članovi Hrvatskog planinarskog društva speleološkog odsjeka Imotski, Branimir Jukić i Ante Škeva, zajedno s djelatnikom Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita Ivom Andrićem, sudjelovali  su u znanstvenoj istraživačkoj akciji u Crvenom jezeru. Tri speleologa su se spustili u jezero kako bi očitali podatke s instaliranog uređaja u jezeru koji vrijedno već drugu godinu bilježi satne podatke o fizikalno kemijskim karakteristikama vode kao i vodostaje jezera. Uređaj „CTD diver“ je instaliran u jezero prilikom zadnje velike znanstveno – istraživačke ekspedicije, provedene 2013. godine koja je imala za cilj rasvijetliti nepoznanice koje se vežu za Crveno jezero po pitanju geomorfologije i ukupne dubine. S obzirom na nepristupačnost terena, opasnosti kod samog prilaska vodnom licu jezera, kao i velikim oscilacijama vodostaja, redovno servisiranje i očitavanje mjernog uređaja nije moguće često izvoditi. Speleolozi se zbog toga uzdaju u visoku autonomiju uređaja i njegovu pouzdanost.

crveno jezero 1Nakon dvije godine, instalirani uređaj je bio ispravan, a istraživački tim je uspio arhivirati snimljene podatke i vratiti uređaj na isto mjesto kako bi se kontinuirano mjerenje nastavilo. Dragocjeni podaci sada čekaju temeljnu analizu koja može u konačnici ponuditi nove spoznaje o hidrološkim i hidrogeološkim funkcijama jedinstvenog krškog fenomena u svijetu. Na prvi pogled podaci nude uvid u maksimalnu razliku između zabilježenih vodostaja koja iznosi preko 60 metara kao i uvid u fluktuacije temperature vode i njenih fizikalno – kemijskih karakteristika. Istovremeno se geodetskim uređajem mjerio trenutni vodostaj jezera u odnosu na razinu mora, a on je  u četvrtak iznosio 247,59 m iznad razine mora. Imajući u vidu da je jezero kriptodepresija i da njegovo dno seže i do – 6,00 m ispod razine mora može se primjetiti da u trenutnom recesijskom razdoblju na kraju ljeta dubina jezera iznosi preko 253 metra.

speleo akcija crveno jezeroPotpune analize kao i moguća nova saznanja će ipak pričekati publikaciju u međunarodnim znanstvenim časopisima. Speleolozi će nastaviti svojim entuzijazmom i dalje nesebično osiguravati doprinos  znanstvenoj i široj zajednici te će nastaviti s praćenjem jednog od najdubljih krških jezera u svijetu koje svoje tajne olako ne otkriva. I dalje će Crveno jezero buditi interes i znatiželju kako kod domaće javnosti tako i kod posjetitelja iz cijeloga svijeta. I još jedan kuriozitet iz Crvenog jezera. Članovi ekspedicije naišli su na ogromna jaza autohtone gaovice koja isključivo živi u čistoj i kvalitetnoj vodi. Pošto nema prirodnog neprijatelja, ove ribe ima u velikim količinama.

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com