Berba grožđa u Imotskoj krajini: Grožđe izvrsne kvalitete!

berba grožđa– Grožđe je dobro rodilo, a kako i neće kad je imalo odlične vremenske uvjete za dobar urod. Slatkost je uredna, neće trebati stavljati vrlo šećera – ističu imotski vinogradari.

U Imotskoj krajini, kao i drugdje u vinorodnim područjima, u tijeku je sezonska berba grožđa. Kako doznajemo od uzgajivača vinove loze, grožđe pokazuje značajnu količinu uroda, koju prati i primjerena razina kvalitete. U razini poduzetničkih okvira, mali i srednji vinari pune svoje gospodarske objekte različitim vrstama grožđa, ponajprije kvalitetnom domaćom sortom kujundžušom. S druge strane, manji privatni uzgajivači, koji se proizvodnjom grožđa bave ponajprije motivirani osobnim potrebama, također zadovoljno trljaju ruke. Razlog je, za sada, uspješna prodaja grožđa privatnim kupcima, od viška preteklog nakon ispunjenja vlastitih vinskih planova.

U berbi grožđa zatekli smo i Ivana Lasića, koji nam je rekao svoje dojmove o ovogodišnjoj sezoni uroda vinove loze:

– Zadovoljan sam, vrlo sam zadovoljan. Grožđe je dobro rodilo, a kako i neće kad je imalo odlične vremenske uvjete za dobar urod. Slatkost je uredna, neće trebati stavljati vrlo šećera. Kad napunim svoje konobe, za višak sam već našao kupce, tako da sam miran i s te strane.

Na naš upit o cijenama grožđa, Ivan je odgovorio:

– Ovisi, sve ovisi o vrsti i kvaliteti grožđa. Bilo se prodaje od tri do četiri kune, rijetko više od toga. Crno je pet kuna, šest, pa nadalje, ali kažem, sve ovisi o vrsti i kvaliteti grožđa, a ove godine je kvaliteta dobra.

Gospodin Lasić nije bio raspoložen za fotografiranje, baš kao ni njegov kupacMate Čuljak, koji je po imotsko grožđe došao iz okolice Ljubuškog, iz susjedne Bosne i Hercegovine. Međutim, i gospodin Čuljak je bio raspoložen za davanje izjava.

Iz Ljubuškog pa čak u Imotski po grožđe? Zar nigdje prije Imotskog nije bilo kvalitetnog grožđa?

– Bilo je rodijače, dašta je nego bilo, ali u Ivana uzimam grožđe već godinama i nikada ni nije uvalio lošu robu. Usto, imam i nevistu  Imoćanku koja voli popiti čašu crnog vina. Kaže da je u Hercegovini crno grožđe vodnije nego drugdje pa ja dođem za nju uzeti ovde, na domaćem terenu – kroz smijeh će.

Imate li problema pri prelasku granice s grožđem? Kako to funkcionira?

– Ih, Ko’ da sam ti reko’ da prelazim na granici. Ima sto drugih puteva…

Eto. Tako izgleda život u vrijeme trganja grožđa u pograničnom području. Prodavači i kupci zadovoljni su kvalitetom i cijenama grožđa. A valjda će već biti dobrih razloga za nazdravljanje kvalitetnim vinom.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com