Imotski đaci to nisu zaslužili

osnovna škola marende 1Strka, trka, cika i vika, povici: Daj meni, daj meni, ja sam na redu, Ivica je već uzeo sok, a ja nisam dobila niti jedan!“, ispružene ruke i sve to začinjeno oblacima prašine. S druge strane strpljivi radnici kao da imaju stotinu ruku. Iz jednog kombija u ispružene ruke učenika od prvašića do onih iz osmog razreda, dijele sendviče, krafne, kroasane, integralno pecivo, sokove u tetrapaku, slamčice. Svaki dan drugi je meni. I tako od početka školske godine. I nakon  dvadesetominutnog  uzbuđenja, tenzija, mir jer se ide na nastavak nastave dok po neasfaltiranom i izrovanom, punom prašine, prostoru s južne strane najveće i najbrojnije osnovne škole u županiji, ostaju  na stotine praznih tetrapaka, papira  i na pola pojedenih krafni i sendviča. Nakon toga nastupaju dežurni učenici i držeći velike crne vreće kupe otpad, a finiš čišćenja ostavljen je čistačicama škole.

osnovna škola marende 2

Slika je ovo svakodnevna još od početka ove školske godine  od 10,25 do otprilike 10,40 sati u danima kada je nastava, a  kada započinje veliki odmor u Osnovnoj školi Stjepan Radić u Imotskom. Znači u tih petnaestak minuta kroz cijelu tu gužvu prođe oko tisuću đaka.

A sve je započelo odlukom Grada Imotskog i tamošnjeg vodstva da se učenicima te škole dijeli besplatna marenda, vjerojatno u suradnji s akcijom Ministarstva rada i socijalne skrbi. Na naše pitanje upućeno Gradu Imotskom kako je realiziran taj projekt težak skoro 1,4 milijuna kuna te kako se i na koji način odlučilo za ovakav, u najmanju ruku čudan, način dijeljenja marendi na otvorenom, neadekvatnom i higijenski vrlo upitnom terenu dobili smo odgovor:

„Grad Imotski je javnu nabavu oglasio na stranicama oglasnika javne nabave jer je to i zakonski propisano. Utipkajte stranice oglasnika javne nabave i na brzom pretraživanju upišite Grad Imotski i otvorit će se sve javne nabave u Gradu Imotskome kao i kada su zaključeni ugovori. Napominjemo da je ovo bila i elektronička javna nabava. Na nadmetanje se javila i firma Pek-Pek  iz Imotskog koja je  dobila posao. Okvirni sporazum je na dvije godine, a iznos koji se plaća po ugovoru za svu djecu osnovnoškolce je 1.389.754,80 kuna. Školski odbor je podržao inicijativu Grada Imotskoga o besplatnoj marendi za sve učenike , a ravnateljica Monika Pavlović je to s rezervom podržala govoreći kako bi bilo dobro razdvojiti djecu bogatih i siromašnih što je neprihvatljivo. Pošto školski odbor upravlja školom, na idućoj sjednici će se donijeti odluka kako bi se najbolje riješio ovaj problem oko dijeljenja hrane i kako ravnateljica ne bi zvala policiju da se pružatelj usluga skloni na lokaciju koja je nepristupačna za djecu. Grad Imotski je sredstva osigurao svojim rebalansom, a kako ćemo financirati ovaj projekt dalje to ostaje posao za nas iz gradske uprave. Ono što je bitno da je osigurana marenda za sve učenike osnovne škole i da smo proračun roditelja rasteretili.“

osnovna škola marende 

„Moja firma se uredno javila na natječaj, dobili smo posao i morali smo ga početi poštivati od prvog dana nastave. Kako nismo mogli od škole dobiti adekvatan prostor, morali smo koristiti prostor ispred škole. Znam da je neadekvatan i nitko sretniji od nas u firmi da imamo uredne prostore. Mi moramo poštovati ugovor s Gradom.“, riječi su Mate Todorića, vlasnika firme Pek – pek.

marende osnovna škola

No duhovi u Imotskom se nisu primirili u vezi ovoga humanog projekta. Aktivisti udruge MI za IM, koji imaju i jednog vijećnika u Gradskom vijeću, digli su svoj glas sumnjajući u ispravnost javnog natječaja, a nekoliko malih obrtnika u krugu škole, koji su do sada godinama prodavali marende, digli su svoj glas. I oni imaju nešto reći:

„Ja ne ulazim u transparentnost natječaja, već se pitamo mi mali obrtnici, koji živimo od mizernog posla, je li Grad i gradonačelnik mogao taj veliki kolač uredno podijeliti na svakoga?! Lijepo se dadu učenicima bonovi, mi se dogovorimo što će tko imati na meniju i oni će u urednim i sanitarno ispitanim prostorima dobivati marendu. Poštujem konkurenciju, svi se bore za posao, ali ovaj humani projekt, koji nije baš tako malen  u kunama, trebao je biti i uredno raspodijeljen da smo svi zadovoljni. Ovako nas se jednostavno tjera iz našega grada pa se pitamo zašto mnogi od nas idu u Njemačku. I ja razmišljam  o tome nakon ovoga. Nas male obrtnike podržali su samo oporbeni vijećnici i mi im se zahvaljujemo.“, riječi su Vinka Melenice, jednog od pet-šest obrtnika koji su ogorčeni što nisu dobili jedan dio posla. I na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća sijevale su iskre između oporbe i vladajućih, upravo po ovom pitanju.

marende oš

I sada se s pravom postavlja pitanje, a postavljaju ga već i brojni roditelji, zbog čega se prije samog početka ovoga humanog projekta nije postigao dogovor  između Grada i Osnovne škole.

„Kao ravnateljica škole mogu izjaviti da smo mi zadovoljni što djeca imaju besplatne marende, međutim se slažemo da se moraju zadovoljiti minimalni sanitarno – higijenski i tehnički uvjeti da bi se ova situacija riješila na zadovoljavajući način. Budući da škola nema adekvatan prostor od nastanka ove situacije  mi smo u kontinuiranom kontaktu sa osnivačem, našom županije i nadležnim ministarstvom kako bi se iznašlo najpovoljnije moguće rješenje za naše učenike.“, riječi su prof. Monike Pavlović Grabovac, ravnateljice Osnovne škole u Stjepan Radić Imotskom.

 

Pročelnik za prosvjetu županije Tomislav  Đonlić također je upoznat s ovim nesvakidašnjim događanjima u krugu najveće osnovne škole u županiji.

Upoznati smo s ovim problemom u srijedu 16. rujna. Dopisom koji nam je uputila ravnateljica O.Š. „Stjepana Radića“ Imotski ukazano je na nedostatak adekvatnih prostora i higijensko – sanitarnih uvjeta (školske kuhinje) za podjelu marende. Ovaj upravni odjel radi na sustavnom rješavanju i cjelovitom pristupu školskoj prehrani za učenike SDŽ. U konkretnom slučaju, predstavnici Grada i škole, u najkraćem roku trebaju pronaći najprimjerenije rješenje kako bi se otklonili mogući nedostaci i osigurali minimalni higijensko – sanitarni uvjeti.“, riječi su pročelnika Đonlića.

 

Eto to je priča Imotskog koja je ovih dana okupirala pažnju mnogih, ponajviše roditelja. Čini se da za isti stol hitno trebaju sjesti predstavnici Grada i škole  jer su u pitanju djeca i njihova sigurnost. Što će tek biti kad započnu kiše i nevrijeme! Neće biti prašine, ali će biti  pokislih glava i nogu, a to imotski učenici nisu zaslužili. I konačno još je mnogo posla za grad Imotski, a i za školu. Riječ je o uređenju prometnice oko škole, prilaz vrtiću, parking, rampa za ulaz u prostore škole i vrtića, igrališta za koje se i ne zna čija su, a devastirana su. Nije svako zlo za zlo, kaže naš narod. Možda će nakon ovoga i Grad početi više raditi na rješenju spomenutih problema.

 

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com