Nakon bure početkom tjedna, krajem srijede nova jača promjena vremena

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U novom tjednu znatno će više biti suhih nego kišnih dana. Kiša je većinom moguća krajem srijede i u prvom dijelu četvrtka, a velika je vjerojatnost da će ostatak tjedna proći u znaku suha vremena.

Posljednja ciklona donijela je osjetno osvježenje i buru, a oborine nisu bile ravnomjerno raspoređene. Ipak, velike vrućine koje su vladale prije nje postale su stvar prošlosti, a velika je vjerojatnost da se vrućine više neće vratiti. Novi tjedan sve će više nalikovati ranoj jeseni. Jesen će i kalendarski početi ove srijede u 10 sati i 20 minuta. Nakon srijede prijeći ćemo u polovinu godine kada je noć duža od dana.

U novom tjednu znatno će više biti suhih nego kišnih dana. Kiša je većinom moguća krajem srijede i u prvom dijelu četvrtka, a velika je vjerojatnost da će ostatak tjedna proći u znaku suha vremena. Vjetroviti će biti samo ponedjeljak, uz buru, te srijeda uz jugo, a ostali dani imat će većinom slab vjetar.

Ponedjeljak će biti pretežno vedar. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Bura će danju posvuda biti u slabljenju, a ponegdje će u Dalmaciji okrenuti na tramontanu. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 12 do 17°C uz zaobalju, od 17 do 23°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

U utorak pretežno sunčano i suho. Krajem dana na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana može biti promjenjive naoblake. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita još jaka. Danju će prestati i okretati na do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Navečer na sjevernom Jadranu umjereno jugo i lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 8 do 13°C uz zaobalju, od 15 do 20°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 27°C.

U srijedu na sjevernom Jadranu pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskovi i grmljavinu koji će biti češći u drugom dijelu dana. Lokalno u zaleđu Kvarnera može pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru do kraja dana. U Dalmaciji djelomično sunčano uz jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom tijekom večeri. Na sjevernom Jadranu će puhati umjeren do jak lebić, ponegdje s olujnim udarima. Popodne će lebić slabiti i prestati i do večeri okrenuti na umjerenu do jaku buru koja će podno Velebita biti olujna s orkanskim udarima. U Dalmaciji jugo u jačanju, pa će u drugom dijelu dana na moru biti vrlo jakih udara. Jutarnje temperature u blagom porastu, najviše dnevne od 22°C ponegdje u Istri do 28°C na jugu Dalmacije.

U četvrtak na sjevernom Jadranu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i od jutra većinom suho. U Dalmaciji umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a lokalno će tijekom dana pasti više od 40 litara kiše po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura koja će prema kraju dana lagano slabiti, u Dalmaciji će jugo sve više slabiti i postupno okretati na slab do umjeren levant i buru, prvom na sjevernom dijelu. Bit će osjetno hladnije s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 18 do 23°C, a ponegdje u Zagori i nekoliko stupnjeva niže!

Petak donosi djelomično sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom. Na sjevernom Jadranu suho, a u Dalmaciji je samo ponegdje moguća slaba i prolazna kiša ili pljusak, osobito na južnom dijelu. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Jutro će biti svježe, a danju toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 21 do 27°C.

U subotu djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku. Iako će u većini predjela biti suho, ponegdje može biti slabe i prolazne kiše, osobito u Istri i jugu Dalmacije. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, danju uz obalu Dalmacije i slab jugozapadnjak. Danju toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 22 do 27°C.

U nedjelju djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku i većinom suho. Uglavnom je na jugu Dalmacije prolazno moguć slab pljusak mjestimice. Na sjevernom Jadranu će ponovno ojačati bura, u Dalmaciji će puhati slab dnevni vjetar. Temperature u Dalmaciji bez veće promjene, na sjevernom Jadranu malo niže.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com