Gjurković: “Zajedno podržimo prostorni plan, omogućimo na Biokovu red i gradnju žičare.”

park prirode biokovoSaborska rasprava na temu  prijedloga odluke o donošenju Prostornog plana Parka prirode Biokovo održala se u utorak, 22. rujna, u gotovo praznoj sabornici, a na tu temu raspravljao je i HNS-ov predsjednik saborskog Odbora za financije i proračun, Srđan Gjurković, koji je u nekoliko navrata i sam sudjelovao na radnim sastancima u Makarskoj upravo na temu donošenja plana.

– Već 21 godinu PP Biokovo nema nikakav dokument koji bi omogućio legalan i planski razvoj. Sve što se u ovom trenutku od turizma i ugostiteljstva događalo na Biokovu je van kontrole, reda i ispod razine koju zaslužuje Park prirode – opomenuo je Srđan Gjurković.

Usvajanjem Prostornog plana Parka prirode Biokovo, o kojemu će se glasovati u petak, omogućila bi se legalizacija objekata, rekonstrukcija tisuću pastirskih stanova, privelo kraju istraživanje zone za žičaru, riješilo turističke površine te otvorilo mogućnost širenja turističkih kapaciteta na zaleđe. Novim Zakonom, istaknuo je Gjurković u svom izlaganju, postavljaju se  uvjeti za izgradnju na građevinskom području, skraćuje vrijeme i novčani izdaci za prikupljanje dozvola koje će moći biti izdane i bez UPU-a, a što do sada nije bio slučaj.

– Ovaj plan ćemo podržati jer je on između ostalog preduvjet za izgradnju Žičare Makarska – Štrbina. Više od pola stoljeća ta žičara je bajka za Makarane, a danas je to realan projekt i ovaj plan najvažniji je preduvjet za njezinu realizaciju. Podržimo ovu stvar zajedno, omogućimo život, ali i red na Biokovu, a ako nakon svega netko misli da postoji neki nedostatak otklonimo ga u hodu, bez da se zaustavlja razvoj – napomenuo je.

Nakon godina nereda, javnih rasprava i redovnih zakonskih procedura prije nekoliko tjedana, “u 5 do 12”,  pojavio se glas protiv zbog čega je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš održala radni sastanak u Makarskoj. Na njemu su sudjelovali načelnici i gradonačelnici okolnih općina i gradova, kao i zastupnik Gjurković, gdje je ministrica dala odgovore i na posljednje nejasnoće koje su imali.

– Radilo se prije svega o nepoznavanju detalja. Jedini prigovor, zbog kojeg su pojedinci sugerirali odustajanje od plana bile su granice Parka prirode. Granice koje su u potpunosti prepisane iz prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, što im je pročelnik županijskog ureda fino i objasnio, postoje od 1981. to jest 1983. godine. Kada želiš biti protiv onda su argumenti očito nebitni – rekao je Gjurković na raspravi u Saboru.

Nadalje je istaknuo kako se u raspravi ne bi trebali baviti granicama koje su predmet stručnih tijela i studija a ne nečije želje i politike, te mogu biti u budućnosti promijenjene, tako da je korisnije usmjeriti se na sadržaj Zakona i prednosti koje donosi.

 

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com