HEP od 1. listopada s obvezom ugradnje brojila za daljinsko očitanje potrošnje

struja brojiloNova će brojila potrošačima donijeti i neke pogodnosti. Struju ćemo plaćati isključivo prema stvarnoj mjesečnoj potrošnji. Paušalni računi odlaze u povijest.
Od 1. listopada HEP ima obvezu svim potrošačima ugraditi brojila za daljinsko očitanje potrošene struje. To bi trebalo značiti manje račune, ali i bolju kontrolu potrošnje. Ipak, mnogi će se do ugradnje novih brojila, morati – dobro načekati.

Uz to što će ljepše izgledati, nova će brojila potrošačima, donijeti i neke pogodnosti. Struju ćemo plaćati isključivo prema stvarnoj mjesečnoj potrošnji. Paušalni računi odlaze u povijest.

– HEP operator distribucijskog sustava je dužan u roku od 15 godina opremiti kupce iz kategorije kućanstva brojilima s daljinskim očitanjem, rekao je dr.sc.Srđan Žutobradić iz Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Ako netko poželi brojilo ugraditi prije nego što to učini HEP – troškove će snositi sam. Minimalno 2 tisuće kuna.Prednost novog brojila je, kažu u HERA-i, ta što se ukida naknada od 10 kuna za mjesečno samoočitanje, a bit će moguće kontrolirati i potrošnju.

– Ukoliko brojilo omogući prikaz krivulje opterećenja tijekom dana kupac će onda vidjeti, ovisno o tarifnom modelu, danas je to samo ponuda dnevne i noćne tarife, al će vjerojatno u budućnosti biti više mogućnosti, moći će prilagoditi svoje navike potrošnji, ako želi, naravno, jeftinijoj električnoj energiji, objašnjava Žutobradić.

Neplatiše će HEP s mreže moći isključiti bez izlaska na teren. Ali, po novom – to neće smjeti činiti petkom, subotom i nedjeljom, kao ni praznikom te dan prije praznika, piše Dnevnik.hr.

IZVOR: Dalmacija News
Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com