Životopis: Jakša Baloević, saborski zastupnik

Jakša Baloević

SPONZORIRANI ČLANAK

Rođen sam u Supetru  na Braču, a  moja obitelj potječe iz Dola na Braču, gdje sam proveo rano djetinjstvo. Prezime Baloević je danas vrlo rijetko, ali je najstarije spomenuto prezime u crkvenim knjigama Dola, zapisano davne 1375. godine.  Inženjer sam odjevne tehnologije, živim u Splitu, supruga  mi je liječnica i imamo dva sina. Radio sam u industriji odjeće kao glavni tehnolog, direktor pogona i tvornice (više stotina zaposlenika). Stekao sam veliko iskustvo u postavljanju i organizaciji tehnoloških linija te upravljanju prodajom, posebice u izvozu. Bio sam sudski vještak pri Trgovačkom sudu za područje tekstila i odjeće. Do ulaska u Hrvatski sabor bavio sam se poduzetništvom (proizvodnja i prodaja tekstilne robe, a u slobodno vrijeme pomagao u obiteljskom poslu u turizmu, maslinarstvu i uzgoju agruma).

Ušao sam u Hrvatski sabor kao nezavisni zastupnik u prosincu 2011.g. Učlanio sam se u stranku Novi val – Stranka razvoja jer su njeni ciljevi jednaki mojima: nova zapošljavanja u odabranim proizvodnjama (tehnološke inovacije) – rast dohotka (plaća i mirovina) – smanjenje dugova (građana, poduzeća i države) –  izvoz – rast učešća obnovljivih energija u energetskoj bilanci zemlje. Ciljevi su ostvarivi kroz 10 reformi, od čega bi se prvih pet provelo u prve dvije godine, a preostalih pet u roku  četiri godine.

Obzirom na uskraćene mogućnosti djelovanja kroz odbore i druga radna tijela Sabora odlučio sam se na jedino mogući način političkog djelovanja – kroz konkretna zastupnička pitanja (pismeno ili usmeno), u segmentu problematike regije Dalmacije, sugerirajući rješenja globalno potvrđene dobre prakse. Tijekom posljednjeg mandata postavio sam 127 konkretnih zastupničkih pitanja ministrima i predsjedniku Vlade, po čemu sam  bio  među najaktivnijim zastupnicima. Autoritet zastupnika koristim u pripomaganju svima potrebitima koji mi se obrate s konkretnim pitanjima iz gospodarstva, poduzetništva, poljoprivrede, kulture, turizma, sporta, prometa, pomorstva i dr. Problematika i poboljšanje života u našoj regiji  glavni je cilj mog društvenog i političkog angažmana.

Humanitarni aspekt neovisan je od mog političkog rada i djelovanja, on postoji sukladno mogućnostima prije, tijekom i nakon saborskog mandata i utemeljen je na navikama stečenim dobrim  kršćanskim odgojem (u obitelji u kojoj sam odrastao redovito smo za stolom ugošćavali siromašne suseljane dijeleći svoje obroke s njima ili pružali konačište suseljanima kada su dolazili liječniku u Split, primali izbjeglice i prognanike tijekom Domovinskog rata na stan, hranu i sl.). Tijekom trajanja mandata donirao sam udrugama i potrebitim pojedincima više od 500.000,00 kn kao čovjek od puka – narodni zastupnik koji rado pomaže kada je u prilici.

S poštovanjem,

Jakša Baloević

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com