HRVATSKA U ŠOKU: Curicu (6) iz Imotske krajine potjerali iz vrtića

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 97

FOTO: Net.hr

POTRESNA PRIČA RODITELJA: „U vrtiću kažu da s našom kćeri ne mogu kvalitetno odraditi puno radno vrijeme.“

Šestogodišnja djevojčica iz Imotske krajine, inače dijete s poteškoćama u razvoju, ne može u vrtić na duže od četiri sata jer ondje tvrde da s njom ne mogu kvalitetno odraditi puno radno vrijeme. Ondje ne može povesti ni psa uz kojeg lakše hoda jer je jedna od teta alergična na pseću dlaku. To je samo dio problema s kojima se nose njeni roditelji koji ovih dana upozoravaju državu na stanje u tom području.

“Zbog rijetke bolesti s kojom je rođena, i zbog koje se usporeno razvija, moja je kći ove jeseni izgubila pravo na cjelodnevni vrtić. Ona nema osobnog asistenta, a najbliža nam je stručna terapija koju mora pohađati jednom tjedno udaljena više od stotinu kilometara. Takvo je stanje neodrživo”, priča za Novi list 42-godišnji D.L. otac šestogodišnje djevojčice iz Imotske krajine.

Mališanka, pak, koja je živnula i lakše se kreće od kada je prije dvije godine dobila psa pomagača, u vrtić psa voditi ne može jer je jedna od teta alergična na pseću dlaku. U vrtiću su, pak, procijenili i da tete s djevojčicom koja otežano hoda, slabo govori i još uvijek nosi pelene, ne mogu kvalitetno odraditi puno radno vrijeme. Na temelju toga su donijeli odluku da djevojčica ne može u vrtiću provesti dulje od četiri sata. Nepremostiv je to problem za bračni par koji je zaposlen i kojima su poslodavci već izašli u susret tako što su im dali slobodan petak u tjednu. Tada odlaze u stotinu kilometara udaljen Split, jer u Imotskom nemaju ni defektologa, ni logopeda, ni fizioterapeuta.

Poslije vrtića sat vremena vožnje na terapiju i sat vremena natrag

“Možete samo zamisliti kako izgleda ta terapija nakon što se dijete, umjesto da iz vrtića dođe doma, autom vozi još stotinu kilometara. I onda nakon jednosatne terapije, još toliko do kuće”, ilustrira nesretni tata dodajući kako ne bismo mogli ni zamisliti kako djeca s teškoćama u Imotskom kraju žive. Prisjeća se trenutka kada im je liječnik postavio dijagnozu za kćer. Tada im je rekao da se odsele. Sada D.L. shvaća i zašto, jednako kao što shvaća zašto su se mnogi već odselili, piše Novi list.

Podsjetimo, i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je da je Imotska krajina primjer područja u kojem je izražena nebriga države za djecu s teškoćama i teškog kršenja njihovih prava.

IZVOR: http://net.hr/

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com