Poduzetnički centar u Zagvozdu

branko ognjenović zagvozdSinoć je u Zagvozdu, pred brojnim malim poduzetnicima i proizvođačima hrane te zdravih autohtonih proizvoda, uz nazočnost župana Zlatka Ževrnje, pročelnika za gospodarstvo Anđelka Katavića i Joze Saraća, direktora razvojne agencije županije, utemeljen Poduzetnički centar. Cilj mu je objediniti sve zainteresirane proizvođače hrane s obje strane Biokova, Imotske krajine, Vrgorca i Omiškog kraja te njen plasman na izdašno turističko tržište.

poduzetnički centar zagvozd 1

Poduzetnički centar u Zagvozdu početkom sljedeće godine pripremit će kvalitetne baze podataka proizvođača hrane na području  LAG-a Adrion (Biokovo, Imotska i Omiška krajina), ali i cijele županije i Hrvatske koje će biti na raspolaganju ugostiteljima. 

Usporedno će se osnivati pomoćni centri u Vrgorcu i Omišu.

poduzetnički centar zagvozd 2

Na predstavljanju poduzetničkog centra posebno upečatljivo bilo je izlaganje majstora kuhanja akademika kulinarstva, Branka Ognjenovića, koji je na nizu primjera iz svoje bogate prakse ukazao na visoku kvalitetu domaće zdrave hrane.

„Nemamo se čega stidjeti, dapače, naša zdrava hrana, povrće, kruh,voće,naš soparnik, začini, maslinovo ulje, vrhunska vina, med, da ne govorimo o nizu drugih pravih domaćih proizvoda koje daje naša zdrava zemlja, obogaćuje voda i čisto okružje itekako je cijenjena među stranim turistima. Sve je manje i manje onih gostiju koji se prže na suncu pa onda  pojedu u hotelima neki kotlet, šniclu ili umak, već sada taj gost hoće vidjeti odakle dolazi ta hrana, tko je proizvodi, hoće je kušati u njenom izvornom ambijentu. I onda tu odmah iz Biokova, u Imotskoj krajini, Vrgorcu, u Omiškoj zagori, naći će blago kojega malo tko ima.To moramo u budućnosti iskoristiti, to je naša velika prednost i prilika.“, riječi su majstora kuhanja Branka Ognjenovića, koji je spomenuo i primjer jednog izbirljivog gosta iz Nizozemske koji je u samo desetak dana boravka na jednom brodu pojeo 12 kilograma domaćih rajčica začinjenih u maslinovom ulju. „Taj  gost javlja mi se često i samo pita za te rajčice.“, dodao je Ognjenović.

poduzetnički centar zagvozd 3

„Poduzetnički centar već prati i  pratit će i financijski županija.“, istaknuo je župan Zlatko Ževrnja.

Već danas u Zagvozdu započinju radionice sa stručnim predavanjima za brojne ugostitelje i kuhare za njihovo usavršavanje u korištenju domaćih autohtonih namirnica.

„Slične radionice organizirat će se u Vrgorcu i Omišu.“, naglasila je  Dragica Roščić, tajnica i voditeljica Lokalne akcijske grupe Adrion, koja je organizirala cijeli projekt.

poduzetnički centar zagvozd

Sinoć su u Zagvozdu, u tamošnjem Domu kulture, svoje proizvode predstavili brojni mali poduzetnici i proizvođači zdrave hrane i pića pa su tako gosti mogli uživati u soparniku Omiške zagore, pršutu i suhomesnatim proizvodima iz Imotske i Vrgoračke krajine, aromatičnim likerima od pravog domaćeg voća te vinima.

 

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com