Nezadovoljni Lovrećanin Andriji Jarku: ‘Tko će normalan uložiti u hrvatski turizam?’

lovreć

Petar Petričević, student pete godine Ekonomskog fakulteta u Splitu, koji trenutno živim u Lovreću gdje piše diplomski rad.

U Lovreću u Dalmatinskoj zagori ne vidimo baš previše mladih ljudi. ‘Za mlade ljude je jako teško, premalo je radnih mjesta, osuđeni su na iseljavanje, na našu žalost’, kaže Petričević koji planira ostati u Hrvatskoj i osnovati obitelj. ‘Ne bih želio napustit tek tako svoje rodno mjesto’, kaže Petričević.

Na pitanje koliko država skrbi o mjestima poput Lovreća, koji su 20, 25 km udaljeni od mora. Petričević odgovara ‘Po meni, jako loše. Nema radnih mjesta, nema perspektive ovog kraja.’

On je postavio pitanje premijeru Zoranu Milanoviću. ‘Pitao bih premijera gospodina Zorana Milanovića, zašto država svojim mjerama i odredbama ne pomogne ostanku mladih ljudi, poput mene, u malim mjestima, poput općine Lovreć, jer ako to ne napravi, u narednih 20 godina tu neće biti nikoga.

Na pitanje mu je odgovorio ministar regionalnog razvoj Branko Grčić. ‘U najvećoj mjeri ulaganjem u infrasturkturu, u socijalnu infrastrukturu, i u škole, i u vrtiće i sve što zapravo jednoj mladoj obitelji treba u ruralnom prostoru, jedan je od preduvjeta da ljudi ostaju u tom prostoru. I ono što je još možda važnije od toga, da se osiguravaju novi poslovi, da se nekakvi industrijski objekti ili turistički sadržaji zasnivaju i grade upravo u ruralnim područjima’, rekao je Grčić.

‘Jedan od ključnih dijelova HDZ-ova programa je poljoprivreda – sustavi navodnjavanja koi će unarpijedii hrvatsku poljoprivredu. Danas zaista na raspolaganju ima mnogo novca u europskim fondovima, posebno za poljoprivredu, poebno za manje razvijene krajeve. Nažalost to aktualna vlada nije iskoristila’, kaže Milošević.

‘Mi se zalažemo da se vrednuje znanje, školovanje, i upravo ovo što se događa na terenu, a to je da se stranačke iskaznice pretpostavljaju diplomama, to je grozna poruka koju su baš političari poslali’, kaže  Alen Baščevan iz ORAH-a.

IZVOR: http://dnevnik.hr/

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com