Najezda bubamara u Zagvozdu

BUBAMAREU Zagvozdu je došlo do najezde bubamara. Već danima su se nastanile u kućama i u crkvi. Mještani sa župnikom nastoje riješiti taj problem.

Najezda tih bubamara je bila stvarno velika. Bilo ih je posve pogotovo s ove sunčane strane. Ušle su čak i u crkvu. Malo smo ih prskali sprejem, malo metlama, ali ima ih još jako puno. Ovo me podsjeća na biblijsku najezdu skakavaca. One nisu štetne, ali imaju neki karakterističan miris, kazao je don Mario Čagalj.

Radi se o bubamari koja je 1960 – ih godina došla iz Azije u Europu. Počela je predstavljati opasnost za bioraznolikost jer jede kukce koji su potrebni u prirodi zbog ravnoteže. Može izazvati i alergije zbog čega treba biti oprezan.

Ona je prirodno jako otporna i može prezimiti vrlo lako. Nema načina na koji je možemo prirodno zaustaviti jer nema prirodnog neprijatelja. Kada ih se suzbija trebalo bi ih usisati jer se na taj način može spriječiti pojava alergije koju one mogu izazvati, kazala je profesorica Mirjana Brmež s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Bubamare su se nekad smatrale srećonošama, ali ovo je nova vrsta. Po svemu sudeći, ove bubamare stvaraju više brige nego sreće svim mještanima Zagvozda.

IZVOR: http://www.radiodalmacija.hr/

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com